Tuesday, July 26, 2011

DI PAWAGAN CAPTAIN AMERICA THE FIRST AVENGER



Captain America: The First Avenger is a generally mediocre superhero film with a few flashes of greatness appearing throughout. It cements Chris Evans as a star, but don't expect to remember anything about it after you leave the theater.

Based on a Marvel Comics series that goes all the way back to World War II and has survived in various comic and cartoon incarnations since, the movie goes through the general motions of the origin story leading into the hero's first adventure.

The movie was directed by Spielberg/Lucas protege Joe Johnston, best known for The Rocketeer, October Sky and the third Jurassic Park.
There's some excitement, one truly impressive use of special effects and an unapologetic air of patriotism, which is sort of refreshing. But the movie fails in the areas of plot, character and visuals, hurt especially by the worst 3-D presentation of any movie this summer.

Evans is Steve Rogers, an exceptionally skinny Brooklyn boy in the early '40s who looks like he's about 17 years old. Repeatedly rejected from miltary service, Rogers eventually stumbles into a top-secret government program to create supersoldiers—at which point he becomes the titual hero.

While he's first pressed into service selling war bonds, the Captain eventually does battle with the villain (Hugo Weaving) a Nazi mad scientist who is, literally, worse than Hitler. (He's a contemporary and countryman of the Fuhrer, but has even more grandiose, evil plans.)

The CGI used to make Evans look scrawny is far and away the most impressive thing in the movie. I honestly had to wonder if they'd hired another actor, or Evans' younger brother or something, to play the part, which is how convincing the CGI was.
Unfortunately, the effects very much fall short in just about every other way.

The movie has cultivated a unique and believable look of a 1940s film—but it's very much undercut by underwhelming action sequences and, even worse, the most atrocious postproduction 3-D transfer of any film this summer (which is really saying something).
Not only is the 3-D totally unneeded, but the glasses add a degree of darkness that undermines the movie at every turn—especially when we can't see character's faces. 

The movie is also full of characters, often played by strong actors, given very little to do.
Weaving, the villain of the Matrix movies, is the heavy here, and the character chugs along just fine until a moment that seemed lifted from an old Scooby Doo cartoon.
Toby Jones played Karl Rove in Oliver Stone's W, and I can't picture him as anything but Rove since—especially when he's playing someone's evil henchman, as he does here. Tommy Lee Jones is welcome, but doesn't get a lot of character depth, while Stanley Tucci is gone way too soon as another mentor character.
Truly making an impression is British actress Hayley Atwell, perfectly channeling 1940s movie cool as Peggy Carter. And of course, the plot has to take a huge detour just to shoehorn in yet another in-movie preview of next summer's Avengers film, in this case literally altering the laws of times and space to do so.

It's been a long summer of movies about second-tier superheroes presented in less-than-stellar 3-D. Hopefully by next year, when Superman, Batman, Spider-Man and the Avengers all return, Hollywood will either have this whole 3-D thing figured out, or they'll have moved on from it.

Saturday, July 16, 2011

Sylvester Stallone RAMBO

Pemuda ini dilahirkan dari keluarga miskin di New York. Ibunya terpaksa melahirkannya ditangga pintu sebuah sekolah. Akibatnya dia lahir yang tidak sempurna, dia menderita kelainan saraf di bahagian mukaya, sebelah kanan wajahnya menjadi seperti tidak normal.

Dia juga gagap dan hujung bibirnya selalu tertarik ke bawah. Dia kerap diejek sebagai watak kartun kucing di Looney Tunes yang kebetulan mirip dengan namanya.

Namun begitu , dia mempunyai impian untuk menjadi pelakon terkenal.

Untuk mengejar mimpinya menjadi pelakon terkenal, pemuda ini mengikuti audition di mana-mana. Retapi wajahnya yang “seperti cacat mental” dan gagap, serta lakonannya yang kelihatan kaku, dia selalu ditolak untuk berlakon walau apa watak pun.


Tetapi dia tidak berputus asa walaupun dia di tolak sebanyak 1500 kali, bahkan jumlah keseluruhan agen filem di New York tidak sebanyak itu. Ini bermakna, beberapa agen sudah menolaknya berkali-kali.

Setelah gagal audition dimana-mana, akhirnya dia bernekad.

Untuk mendapatkan watak pertamanya dia tidak mengalah. Dia datang kesebuah agensi pada pukul 04.00 petang tetapi agen filem yang didatangi menolak untuk bertemu dengannya. Keesokan paginya ketika agen tersebut datang ke pejabat dia mendapati pemuda tersebut tetap menunggu. Dia menunggu semalaman.

Akhirnya agen tersebut tidak tahan dan memberinya peluang. Walaupun dia hanya muncul selama beberapa minit sebagai pelakon tambahan, ini sudah merupakan kebanggaan bagi dirinya. Setidaknya memberi nilai tambah bahawa dia pernah main filem. Dia pikir jalannya akan lebih mudah.

Tapi ternyata kariernya tidak berganjak. Dia menemui kegagalan demi kegagalan untuk mendapatkan peranan lain. Dia .Malah dia pernah berlakon dalam filem semi-porno dengan bayaran yang serendah US$200 untuk 2 hari shooting.

Setelah itu pun kariernya pun tidak bertambah maju.

Dia tidak mampu membeli alat pemanas bilik ketika suhu sangat sejuk di New York. Dia terpaksa ke perpustakaan membaca, sekadar untuk mendapat suhu yang hangat. Dari buku yang dibaca di perpustakaan dia akhirnya mendapat idea untuk menulis skrip. Dia berjaya menjual satu skrip berharga US$ 100.

Hidupnya tidak bertambah baik. Isterinya mula tidak tahan dengan sikapnya. Isterinya selalu menyuruhnya mencari pekerjaan yang tidak ada hubugannya dengan lakonan, tapi dia tetap berkeras tidak ingin mengubur impiannya di dunia lakonan. Hidupnya semakin sukar, dia terpaksa menjual perhiasan isterinya.

Pada titik terendah dalam hidupnya dia terpaksa menjual anjing kesayangan bernama Timmy. Dia berkerja keras selama berbulan-bulan sehingga dia dia sama sekali tidak punya wang. Timmy sangat rapat dengannya, seperti sahabat, dengan terpaksa menjual anjingnya hanya dengan harga US$ 25 untuk boleh menyambung hidupnya, kerana sudah betul-betul terdesak, sehingga dia tiada wang langsung untuk makan. Semasa itu dia menangis.

Dalam kepayahan itu, dia menonton sebuah pertandingan tinju antara Mohammad Ali dan Chuck Webner, seorang peninju lemah yang menurut ramalan orang ramai akan dapat ditumbangkan selama 3 round, ternyata Webner mempunyai kemantapan dan kekerasan hati. Dia berjaya menyelesaikan keseluruhan 15 round melawan Ali kerana tidak mahu menyerah.

Pemuda itu sangat terinspirasi pada perlawanan tersebut dan muncul sebuah visi untuk menulis skrip filem mengenai perlawanan itu. Pada malam hari itu juga dia menulis dan menulis selama 3 hari tanpa berhenti, hingga skripnya selesai. Dia sangat gembira dengan skrip tersebut, kerana dalam fikirannya dia tahu bahawa skrip cerita tersebut akan menjadi sebuah filem yang mengubah hidup dan nasibnya. Tangannya sampai bergetar semasa memegang skrip itu.

Kemudian dia mengajukan skripnya kepada produser filem. Namun tidak ada yang memandang serius kepada skrip cerita tersebut.

Tetapi Dia tidak pernah berhenti berusaha. Dia menawarkan skrip ceritanya dan ditolak berarus kali kepada semua produser dan studio filem. Sehingga suatu hari, ada sebuah studio yang berani membeli skripnya dengan nilai US$20,000 dengan syarat heronya dibitangi oleh Ryan O’Neal dan Brut Reynolds.

Dia senang sekali mendapat penawaran itu, akan tetapi tetap ingin membintangi sendiri filem tersebut. Dia menawarkan diri berlakon. Pengarah itu menolak. Walaupun sesungguhnya sangat memperlukan wang, dia berkeras menolak menjual skrip tersebut kecuali jika dia boleh menjadi bintangnya. Pengarah tersebut terus menaikkan tawarannya $80,000, $125,000, $250,000 sehingga $325,000, tetapi pemuda berkeras tidak mahu menjual skripnya kecuali dia menjadi heronya. Dia berjanji akan berlakon dengan baik.

Akhirnya produser tersebut setuju dan menjadikan dia hero dalam filem tersebut, namun hanya dengan bayaran $20,000 untuk skrip cerita dan ditambah $340 seminggu iaitu upah minima seorang pelakon. Setelah dipotong kos-kos komisyen agen, dan sewa, dia hanya mendapat pendapatan bersih $6,000 bukannya $325,000
Sly sedar, setelah 1500 kali ditolak, skrip Rocky yang dibuatnya mungkin satu-satunya pintu gerbang untuk menjadi hero, kerana itu dia tidak mahu melepaskan watak Rocky kepada orang lain.

Sekalipun berbudget rendah US$1,000.000 dan dibintangi aktor tidak terkenal pada masa itu, iaitu Stallone sendiri, filem ini meledak di pasaran dan menghasilkan wang US$ 200,000,000 atau 200 kali lipat ganda.

Dari filem Rocky yang dibintanginya dia meraih Academy Award sebagai pelakon terbaik. Filem tersebut memenangi tiga Oscar untuk filem terbaik, pengarah terbaik dan skenario filem terbaik.

Setelah Rocky, kejayaan terus mengiringinya selama beberapa tahun selepas itu. Dia kembali berjaya menjadi ikon action movie dalam watak Rambo. Pemuda keturunan itali ini menjadi ikon lelaki macho dalam filem-filem action di Holywood.

Dia menjadi pelakon pencetak box office terbesar didunia sepanjang tahun 1970 hingga 1990. Filem Rocky (Rocky 1-5) dan Rambo (1-4) meraih hampir US$1 billion, dan menjadikan Stallone seorang bintang filem internasional termahal.

Apa yang dicapainya kini merupakan buah keteguhannya mempertahankan mimpi untuk menjadi bintang filem.

Seandainya dia merelakan skrip Rocky dibintangi oleh orang lain mungkin dia mendapat US$325,000 untuk skripnya tapi dia kehilangan peluang, yang mungkin satu-satunya, untuk menjadi bintang utama.

Tentang penolakan yang dilaminya, dia berkata

“i take rejection as someone blowing a bugle in my ear to wake up and get going, rather than retreat”.
“saya anggap penolakan seperti orang ditiupkan terompet di telinga untuk membangunkan kita bukan untuk mengundur”.

Siapakah pemuda tersebut?

HARRY PORTER IT All ENDS

Petang tadi tengok movie Harry Porter (Its All End) dekat Mid Valley. My friend treat me..Bagi aku cerita dia macam biasa je episode terakhir ni...lawan dia pun tak mencabar sangat. Banyak cakap ...mungkin cerita ini cuba menjelaskan berhubung kenapa Harry boleh ada kuasa sama dengan musuh dia ..valdomor. Betul tak ejaan..lantak la. Nampak slow sangat cerita dia... apapun aku boleh komen je .tak sama dengan jiwa orang lain. Harap korang enjoy tengok movie nanti. Ini cuma pendapat peribadi aku je..Kalau star aku bagi 3 sahaja.

Cuepacs Mohon Bonus Dua Bulan

Tadi dengar member kata ceupacs tengah mohon dua bulan bonus untuk bajet oktober ini. Pada fikiran aku nak dapat dua bulan memang susah..macam menunggu kucing bertanduk.. tapi nak dapat sebulan mungkin 50% ..yela dah dua tahun atau lebih tak pernah ada bunos 1 bulan gaji setelah semua kakitangan kerajaan dinaikkan gaji masa Tun Abdullah Ahmad Bedawi. Sebab tak boleh nak bagi aku pun tahu.. sedangkan kakitangan kerajaan ini merupakan tunjang kepada kerajaan. Merekalah aset kepada pembangunan negara dan merupakan gaji yang paling sedikit berbanding dengan swasta. Namun, pihak swasta tahap dengki kepada kakitangan kerajaan memang tinggi.. kalau kerajaan naikkan gaji ...barang , minyak semua naik ...bila barang dah naik jumlah duit yang dapat semakin kecil. Akhirnya yang merana juga kakitangan kerajaan. Pemberian bonus adalah amat penting dan perlu diberikan kerajaan kepada kakitangan awam... Apalah sangat kalau diberi berbanding dengan duit yang habis untuk pilihanraya. Ini semua untuk kesejahteraan kakitangan awam. Jadi kerajaan kenala jaga hati pekerja. Jangan salahkan pekerja awam jika mereka menyokong pembangkang. Sebab kerajaan kurang mengambil berat berkenaan dengan nasib kakitangan awam. Di Kuala Lumpur kota metropolitan kalau takat gaji 1500 memang susah nak hidup kalau isteri tak bekerja lagi parah. Nak bayar rumah flat sahaja RM450... api,air,makanan, baju, yuran sekolah dan pelbagai lagi memang tak cukup.. 

Sebab itu ada kakitangan awam yang buat kerja part time dekat luar.Kalau harapkan gaji memang susahla. Kenyataan Ceupacs syarikat GLC kerajaan yang lain ada yang bagi bonus 3 bulan gaji dan ada yang lebih..kira untung la. Bila wakarima nak rasa 3 bulan bonus.. memang tak ada nye sampai kemati... Justeru, wakarima yang bekerja sebagai kakitangan kerajaan memang mengharap kerajaan bagi bonus. Bonus umpama cahaya dalam kehidupan... so harap kerajaan dapat mempertimbangkan permohonan ceupacs itu. Silala kerajaan lihat kebajikan kami pekerja awam ni....

Thursday, July 14, 2011

Mencari Kerja Tetap Kerajaan

Yang atas gambar wakarima bersama geng bujang serumah. Gambar kedua -gambar wakarima buat latihan ketenteraan. Gambar ketiga -terbalik sket -masa wakarima ada aktiviti pertandingan masa orientasi pelajar...


Salam malam, hari ini wakarima nak berkongsi pengalaman bagaimana nak cari kerja.Wakarima dulu selepas keluar daripada Universiti iaitu UPM memang banyak cabaran yang wakarima lalui. Selepas wakarima keluar daripada UPM pada tahun 2002, Wakarima tak menoleh kebelakang untuk mencari kerja. Kerja yang wakarima buat adalah sama masa wakarima jadi pelajar dulu iaitu Pekerja Hotel bahagian Banquet. Kerja banquet kejenya menjadi pelayan semasa aktiviti dinner atau makan lunch oleh badan-badan organisasi yang nak buat fuction. So keje memang mengangkat katakan. Masa itu wakarima tengah gagah .yela dah jadi leftenan Muda askar wataniah angkat mengangkat barang seperti kerusi dah menjadi kebiasaan aku. Bayangkan aku masuk pukul 8.00 pagi dan balik pukul 2.00 pagi. Majlis start malam ..habis jam 12.00 kemas-kemas sampai jam 3. esok pagi jam 8.00 masuk balik .begitula kerja awal aku selepas graduat jadi pelayan hotel. Bab gaji memang lumayan sekali OT sebulan dah dapat 800. Wau masa itu kira dah besar tu keje di KL sebab kalau wakarima balik kampung dekat Kedah takat tunjuk degree memang tak layan.. alih-alih jadi pekerja kilang ataupun cashier supermarket. Tak nak aku dah buat dah keje ni masa SPM..

Masa itu wakarima tinggal dengan Akak di Sg Merab... ulang alik naik motor ....motor pun masa time tingkatan 3 beli. Selama tiga bulan juga aku bertahan sehinggakan aku rasa macam nak cari keje tetap. Yela jadi pelayan sementara ini kena tengok hari bekerja ...ada fuction adalah duit kalau tak ada fuction memang tak ada duit... so jadi kena cari keje tetap. Kalau nak ikutkan cari keje lain memang berlambak wakarima hantar.. daripada jobstreet tu dah banyak kali hantar tapi panggilnye tiada. Minta keje guna the star cari iklan yang sebesar stem kot -kot ada keje kosong. Tak berani minta iklan yang besar-besar semuanya nak pengalaman. Masa itu mana ada pengalaman. Memang siap jadi maki aku kat manager itu kalau nak pengalaman tak payah nak interview dah tahu baru graduate..Siap perlekeh lagi. tak apa asalkan ambil pengalaman bekerja.. Nak keje kerajaan memang target wakarima .Kalau SPA tu tiap 6 bulan updated bila nak panggil.. masa itu memang mengharap 100% kerja kerajaan.... yelo kalau rezeki tuah ayam nampak di kaki tuah manusia siapa yang tahu...





Kring-kring-- telefon aku bunyi.. masa itu ingatla 3310 phone. kira canggih masa itu ...bayangkan no dia aku ingat lagi masa kat Universiti aku beli 0126673487 harga dia RM160.... masa itu sim card dia. Sapa yang call time aku tengah keje ni. So aku diberitahu oleh manager untuk datang interview. wakarima siap tanya lagi keje apa.. yela aku hantar banyak sampai terlupa mana satu aku mohon. Masa itu tak sempat buat check list. Ilmu admin lemah lagi... Oh.. baru aku ingat aku ada mohon sebagai trainee eksekutif di syarikat apa .... So aku pun pergilah siap bertali leher menunggang motosikal terus ke KL keesokkannya. Sampai dekat sana aku tengok ramai rakan-rakan dari Universiti sedang menunggu untuk diinterview. Aku pun mula la berkenalan satu demi satu.... ada dari UM, UKM, UiTM dan Kolej dan Universiti Swasta.. So kami dimasukkan beramai.ramai .First time aku interview beramai-ramai.. Heran dan kaget. Interview apa mcam nak masuk askar je ramai-ramai ini. Ah... lantakla jadi aku target boleh dapat kerja. So bermula esok drama hari ini. Seorang manager ini menceritakan kerja apa yang kami patut buat . Jadi remiser saham.wow bunyi gempak siap tunjukkan slaid saham swiss lawan eourope ... apa ke tah tak ingat 


..apapun masa itu badan dah rasa macam tak sesuai... tapi hati pujuk pula sabar-sabar tengok lagi lakonan .. So aku tunggu lagi sebab dia kata aku akan dapat RM4000 kalau untung. Wow RM4000 kaya aku siap pikir nak buat apa duit RM4000. so wakarima bertanya sebab cerita dia lama sangat macam mana dia berjaya ...wakarima malas nak dengar jadi tanya terus.. apa perlu buat. Mula -mula kena cari orang untuk masuk saham ini. Cari orang masuk dalam 1000 unit : RM1000.. Aduh nak cari orang ..aku ni memang ambil subjek komunikasi tapi bab marketing malas sekit.... So aku kata mana ada orang nak labur. Dia buka cerita  mak dan ayah adik beradik ke ada so mintalah duit untuk invest... Lepas itu dia panggil 5 orang staf dia yang dia kata dah menjadi manager.. pakai keta besar BMW ...mula macam kita orang sekarang dah berjaya,. Masa itu siap aku pandang atas bawah betulkan mereka ni dah kaya pakai BMW . Muda sangat. ah aku tak percayalah ,,ni semuanya karut belaka. Ni mesti nak tipu aku. Tak apa tengok lagi... macam mana gaji.. tak ada gaji .ada pelanggan ada gaji ...tapi nak dapat bonus mesti dapat 20000 unit sebulan .gila ke apa... so aku pun cakap nak g tandas terus keluar dan balik.. Memang penipu nasib baik aku tak kena tipu. Ni pun aku tahu dari senior aku dulu ...dia kata benda macam ni banyak dekat KL hati-hati dekat iklan kecil.. tak apa wakarima faham graduan yang baru keluar universiti memang banyak cabarannya ..yang penting kita berusaha. masa itu masih keje lagi... dekat hotel Resident. .... (sambung nanti ye)








ESOK CUTI

Pagi ini sampai awal-awal dekat office, tak ada orang lagi. jadi akulah orang pertama buka office dan orang terakhir balik dari office.Tak apa asalkan hatiku bahagia. Bercakap pasal kerja hari ini aku nak menjadi penulis minit. Mungkin ambil masa separuh hari nak menyiapkan minit. Ye.. buat minit ni bukan senang sebab perlukan mementum penumpuan 100% dan yang penting dari segi kandungan minit. Alhamdullillah so far minit EXCO aku jarang la dibetulkan tetapi aku paling risau minit MPU. nantilah aku cerita pasal minit. Lepas habis buat minit, mungkin aku nak buat pertadbiran kewangan. Nak cek imbangan duga duit berdasarkan baucer bayaran yang diberi oleh bendahari.... Selepas itu kalau ada masa nak buat pembetulan sedikit kertas kerja penubuhan Pusat baharu yang mengfokus kepada KPI dan Penarafan. Selepas itu mungkin selesaikan kerja-kerja pentadbiran senang aku tak risau hari isnin punya ataupun esok aku boleh relaks bercuti. Esok ada plan dengan kawan lama pensyarah aku . Nak bincang sedikit tajuk PhD yang tergendala. Aduh pening juga memikirkan tajuk PhD ini.. Memang kena cari guru yang hebat. So aku tinggalkan coretan ringkas ini yang mana jam sekarang jam 8.10. Time to worked.

Wednesday, July 13, 2011

BAHASA KEDAH YANG TELAH DI ENGLISHKAN

Salam semua, malam-malam macam ni tak tahu buat apa , lebih baik aku bercerita sedikt telah bahasa Kedah yang telah diinglishkan. Bukan sahaja aku dengar bahasa jawa @ bahasa inggeris, ada perkataan -perkataan bahasa Kedah telah pun diinglishkan. Kira hebat tau bukan senang bahasa melayu kedah di inglishkan dan digunapakai dari satu generasi ke satu generasi. Antara perkataan-perkataan nya adalah

1. Lampu Suluh- sekarang ni kita panggil touchlight. Bagi touchlight kat aku nak suluh reban ayam kat dapur.

2. elektrik -karen -contoh. hang pi chek tengok apasai tak ada karen.

3. Do it : Duit

4. Undur: Goestan 


masuk no 5. dah blur.. aduhmak lupa pula. so siapa yang tau bagi maklumat dalam komen tersebut.

KERETA -KERETA CANGGIH DALAM FILEM

Wow. Isk,,, kalau wakarima dapat keta macam ni kalau bawa pergi office alamak dari tol sampai ke ofis orang asyik dok tangkap gambar je.Yela ketu futuristik katakan. Kalau dapat tangkap gambar kalau kena tangkap polis alamat parah. So...masa kecil-kecil dulu memang suka keta back to future. kalau dapat naik dan pergi masa depan banyak perkara boleh diubah..haha .angan mat jenin pula. So untuk memudahkan korang tengok keta-keta yang dijual aku. so aku mohon sesiapa nak tempah at least mesti ada jutaan ringgit. Kalau tak tengok gambar je...


RM 1.5 Juta -Boleh racing + touch & go free


RM 1 Juta + minyak penuh+ Payung



RM800 ribu + cover insurans nyawa 1 tahun. Laju sangat .bahaya tak boleh buat corner

RM 2 Juta- tengok sportrim mahal+ tak termasuk peluru + cabutan bertuah

RM20000- Murah sket sebab dah jadu junk item


RM1.8 Juta + kad minyak petronas dengan harga RM50


RM 2 Juta (tak termasuk roadtax)- Boleh buat gi perang- kalau lumba memang kalah.

RM50000- Klasik-untuk orang tua sahaja..

PERADUAN ON PERADUAN

Aduh, penatnya hari ni... rasa malas pula nak buat keje bila dekat-dekat nak balik. So untuk meghilangkan rasa boring aku nak cerita sikit kepada mereka yang suka masuk peraduan. Tapi jarang yang menang hadiah.. tapi wife aku selalu dapat hadiah bila main pertandingan dalam blog. Macam -macam dapat ..tapi kena bersungguhla vote ni vote tu... apapun baru aku tahu kenapa orang ketagih main blog. sebab nak dapat hadiah ...so aku tadi jumpa satu blog peraduan yang selalu buat promosi peraduan baru. Harap korang semua dapat manfaat daripada blog tersebut. G tengok dekat bloglist Wakarima. Good Luck...

TAN Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary Orang Kaya Melayu

 Salam rakan -rakan yang belum tidor lagi. hari ni wakarima nak menyembang pasal orang melayu yang kaya di Malaysia. Macam mana dia boleh kaya.... marilah renung-renung bersama.

Tan Sri Syed Mokhtar mempunyai tujuh orang adik beradik dan dia adalah anak yang ketiga. Tan Sri Syed Mokhtar hidup dalam keadaan yang serba kekurangan hinggakan rumah kayunya yang terletak di Kampung Hutan Keriang tidak mempunyai katil, meja mahupun kerusi. Ini menyebabkan beliau susah hendak menelaah.

TAN Sri Syed Mokhtar al-Bukhary adalah usahawan yang banyak menderma dan banyak melakukan kerja-kerja amal.

Latar belakang kehidupan
Tan Sri Syed Mokhtar dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada tahun 1951. Keluarganya berasal dari Hadhramaut, Yemen. Sebelum mengambil keputusan menetap di Kedah, bapanya mengembara hingga ke Asia Tengah untuk berniaga. Seterusnya, bapanya ke Thailand. Pada pertengahan tahun 40-an, barulah bapa Tan Sri Syed Mokhtar mengambil keputusan menetap di Alor Setar, Kedah. Pada tahun 1946, bapanya mendirikan rumah tangga.

Tan Sri Syed Mokhtar mempunyai tujuh orang adik beradik dan dia adalah anak yang ketiga. Tan Sri Syed Mokhtar hidup dalam keadaan yang serba kekurangan hinggakan rumah kayunya yang terletak di Kampung Hutan Keriang tidak mempunyai katil, meja mahupun kerusi. Ini menyebabkan beliau susah hendak menelaah.
Walaupun demikian, setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya. Keadaan itu juga mendorong beliau supaya memulakan kelas tuisyen percuma sebagai salah satu program kebajikan di bawah Yayasan al-Bukhary yang ditubuhkannya bagi menyumbang ke arah kebajikan. Kini, seramai 15,000 orang pelajar mendapat faedah daripada program tuisyen itu.

Pendidikan
Tan Sri Syed Mokhtar memulakan persekolahannya di Alor Setar tetapi apabila beliau berusia 9 tahun, beliau dihantar tinggal bersama-sama dengan bapa saudaranya, Syed Omar di Johor Bahru. Beliau berada di situ dari darjah empat hinggalah ke tingkatan dua. Tan Sri Syed Mokhtar kemudiannya kembali ke kampung halamannya di Alor Setar dan menyambung persekolahannya hingga ke tingkatan lima di Sekolah Saint Micheal’s.
Sebenarnya, Tan Sri Syed Mokhtar bukanlah orang yang berpendidikan tinggi. Beliau tidak pernah belajar hingga ke peringkat universiti. Namun, ini tidak bermakna beliau seorang yang tidak berilmu. Kebanyakan ilmunya diperoleh melalui pengalaman secara langsung apabila beliau bergiat dalam dunia perniagaan sejak kecil lagi.

Membantu keluarga
Disebabkan keadaan keluarganya yang kurang berkemampuan, Tan Sri Syed Mokhtar membantu ibunya menanam sayur-sayuran bagi menampung pendapatan keluarga. Mereka menjualnya di pasar di Jalan Telok Wan Jah. Beliau juga menjual roti canai di pasar yang sama.

Semasa waktu rehat di sekolah pula, ayahnya akan menemuinya di sekolah dan memintanya membuat simpan kira. Selepas waktu sekolah, Tan Sri Syed Mokhtar membantu menggembala haiwan peliharaan bapanya di pusat kuarantin berdekatan dengan stesen kereta api Alor Setar. Beliau banyak menimba ilmu dan pengalaman semasa melakukan kerja-kerja itu.

Mula berniaga
Pada tahun 1970-an, perniagaan binatang ternakan bapanya mengalami kemerosotan ekoran tercetusnya wabak kaki dan mulut. Wabak itu merebak ke seluruh Selatan Thailand, Kedah dan Perlis. Semua binatang ternakannya mati begitu sahaja. Sejak itu, Tan Sri Syed Mokhtar mengambil alih perniagaan bapanya dan membuat keputusan untuk tidak lagi melibatkan diri dalam bidang penternakan. Beliau mula menjual daging secara kecil-kecilan.
Sebenarnya, Beliau pergi dari pekan ke pekan di sekitar Alor Setar bagi membeli daging yang tidak terjual. Beliau kemudiannya membungkus daging itu bersama ais dan menjualnya kembali kepada peniaga Bumiputera dan restoran-restoran di sekitar Alor Setar. Beliau berjaya dalam perniagaan itu. Kejayaan itu menambahkan keyakinan beliau bagi memajukan diri dalam dunia perniagaan.

Daripada perniagaan menjual daging, beliau beralih pula kepada perniagaan pengangkutan. Pada tahun 1972, beliau berjaya mendapat permit bagi empat buah lori Kelas A. Beliau mendapat bantuan pinjaman sebanyak RM110,000 daripada pihak MARA yang digunakannya bagi membeli dua buah lori Mercedes 911LS.
Sebenarnya, seorang peniaga Cina menawarkan sejumlah wang bagi baki dua permit yang tidak digunakannya. Tan Sri Syed Mokhtar enggan dan menyerahkan permit itu kembali kepada MARA. Selepas membeli dua buah lori itu, Tan Sri Syed membuka syarikat pengangkutan yang dinamakan Syarikat Pengangkutan Sentosa dan melantik kerani Cina sebagai pengurus syarikatnya itu.
Tan Sri Syed Mokhtar menggunakan lori-lorinya bagi memulakan perniagaan beras. Syarikat Kenderaan Sentosa masih wujud sehingga ke hari ini dan memiliki lebih daripada 40 buah lori.

Menubuhkan syarikat
Pada tahun 1974, Tan Sri Syed Mokhtar membeli rumah kedainya yang pertama di Jalan Telok Wan Jah di bawah perjanjian sewa beli dengan UDA atau Perbadanan Kemajuan Bandar.
Seterusnya, pada tahun 1975, beliau menubuhkan Syarikat Shah dan memohon lesen perdagangan beras daripada Lembaga Padi Negara yang kini dikenali sebagai Bernas. Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Dia berjaya mendapat kontrak bagi membekalkan beras ke pihak FELDA, MARA Senama, Pernas Edar dan juga Sergam Sdn. Bhd., iaitu anak syarikat Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor.

Perniagaan pakaian
Selepas mengembangkan perniagaannya bermula daripada bidang komoditi ke pengangkutan, pembungkusan dan barter, beliau kemudiannya melangkah kepada sektor pembuatan.
Ini ekoran kejayaannya mendapat kontrak membuat pakaian seragam tentera bagi pihak Kementerian Pertahanan. Kontrak itu adalah bagi membekalkan pihak tentera dengan 120,000 pasang kasut dan 330,000 pasang pakaian seragam. Apabila berjaya mendapat kontrak itu, beliau mula mencari pembekal.

Tidak cukup dengan perniagaan pakaian, beliau juga bergiat dalam perniagaan perkapalan. Beliau menubuhkan Bukhari Shipping dan mendaftarkannya dengan pihak Perbendaharaan. Bukhari Shipping bertindak sebagai broker kapal di bawah polisi CABOTAGE. Melalui Bukhari Shipping, Tan Sri Syed Mokhtar membeli sebuah kapal buatan Jerman yang berusia 28 tahun pada harga USD1 juta.
Kapal yang diberi nama Angsa Mas itu digunakan bagi mengangkut beras dari Thailand ke Sabah dan Sarawak. Walau bagaimanapun, perniagaan itu mengalami kerugian yang menyebabkan beliau terpaksa menjual kapalnya pada harga USD600,000, iaitu rugi sebanyak USD400,000 (USD1 juta – USD600,000).
Pada masa yang sama, beliau mula membabitkan diri dalam sektor pembangunan hartanah. Beliau membeli beberapa bidang tanah di Alor Setar dan memulakan beberapa projek perumahan di bawah syarikat Bukhary Development.

Projek-projek utama Yayasan al-Bukhary
Antara projek terbesar yang sedang dijalankan adalah pembinaan Kompleks al-Bukhary yang bernilai RM400 juta di Kedah yang dijangka siap pada akhir tahun 2004. Kompleks itu kelak memainkan peranan sebagai kompleks yang lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti masjid, pusat perubatan, pusat komuniti, rumah anak yatim, akademi khas bagi warga tua dan pusat pengajian tinggi.

Antara projek besar yang disiapkan adalah Muzium Kesenian Islam Malaysia di Kuala Lumpur yang bernilai RM100 juta. Muzium empat tingkat itu adalah muzium pertama di rantau Asia Pasifik yang memaparkan hasil seni Islam. Yayasan al-Bukhary juga membina 12 buah masjid di serata negara.

Sumbangan dalam bidang pendidikan
Pada tahun 2000, Yayasan al-Bukhary mendermakan sejumlah RM7.75 juta kepada Oxford Centre for Islamic Studies, iaitu pusat pengajian Islam yang terkenal di serata dunia. Yayasan al-Bukhary juga kini sedang membantu Institut Pembangunan Pendidikan Maju (MIED) dalam projek bagi mengasaskan Institut Perubatan, Sains dan Teknologi Asia (AIMST) di Sungai Petani, Kedah.

Selain itu, Yayasan al-Bukhary juga sering mengadakan dialog peradaban bagi menggalakkan toleransi dan persefahaman antara masyarakat berbilang agama dan kepercayaan.
Penglibatan Yayasan al-Bukhary dalam projek yang dimulakan oleh bukan Islam juga terserlah. Walaupun Yayasan al-Bukhary lebih menekankan kepada projek kebajikan yang bercirikan Islam, ia tetap menyumbang kepada projek yang dijalankan oleh organisasi bukan Islam. Contohnya, Yayasan al-Bukhary menyumbang sebanyak RM satu juta bagi Projek Langkawi, iaitu projek yang dimulakan oleh MCA bagi mengumpul dana bagi menjalankan projek pendidikan di luar bandar dan juga memberi biasiswa kepada para pelajar yang kurang mampu.

Tan Sri Syed adalah usahawan Bumiputera yang terkaya di Malaysia dengan kekayaan yang bernilai RM1.67 bilion.

Tuesday, July 12, 2011

HATI HATI TERSEPIT BAS


Layan-layan dekat internet. terjumpa lawan web ni cerita orang tersepit.Aku terbayangkan budak dan orang lelaki. Bila buka alamak perempuan la. Kesian aku tengok... boleh sampai tersepit macam tak percaya boleh berlaku tetapi telah berlaku. So mana-mana kawan-kawan yang naik bas kena hati-hati. Jangan sua kepala sebarangan. Kan naya nanti... Kalau awek alamak mana nak letak muka malunya itu......

Monday, July 11, 2011

GRANDMA THAT COMPUTER

 FOR JOKING

Maybe this grandma first time using the computer. So that why she using liquid to fix the wrong grammar. What ever grandma.. the most importance u tried to learn computer,,, but dont forget to ask people for helps.

PENCATAT MINIT SATU PROFESIONAL

Hari ini Wakarima penat mencatat minit mesyuarat yang panjang berjela dikelilingi top -top management. Mula jam 1000 pukul 2.00 baru habis. Itupun sebab ada meeting lain ..kalau tak ada meeting alamat satu hari la. Hari ini wakarima bukan nak cerita pasal mesyuarat tapi wakarima nak cerita berkenaan skill mengambil minit. Bagaimana menyediakan minit atau sebelum persiapan mesyuarat. Di sini wakarima nak mula dengan sebelum mesyuarat


Sebelum Mesyuarat

1. Kena buat jadual mesyuarat untuk bulanan seterusnya
2. Hantar surat panggilan mesyuarat dan diemelkan berserta dengan perkara berbangkit bagi mesyuarat yang lepas
3. Buat agenda dan dokumen
4. Tempahan makan dan minum


Hari Mesyuarat

1. Datang awal dan buat persiapan terakhir
2. Catat minit mesyuarat dan hantar mengikut tempoh yang ditetapkan

Membuat minit mesyuarat bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana melibatkan fakta dan tindakan yang perlu dilakukan apatah lagi melibatkan dasar dan polisi sesuatu syarikat. Sebab itu pencatat mesti mempunyai kemahiran yang tepat dalam mencatatkan minit dan membuat minit. Adakalanya membuat minit memerlukan impak emosi  yang tinggi sebab penggunaan tatabahasa yang mesti tepat dan betul. Kalau tak alamak kena betulkan sahaja dalam meeting mesyuarat. Impak ini adakalanya memakan satu hari memandangkan olahan ayat dan bahasa..Sebab itu seorang yang pakar mencatat minit mesyuarat menjadi sesuatu yang penting kepada kerjaya dan juga kekuatan kepada karier seseorang... Wakarima selalu berfikiran positif dalam membuat minit mesyuarat ...Budi Bicara mesti diutamakan dalam keputusan,..... apapun kalau yang tak reti buat minit ...kalau pegawai dah kena belajar macam mana nak buat minit. Kalau tidak alamat ...orang kata pegawai kurang cekap...hahahh

vAMPIRE MITOS ATAU REALITI

Menurut kepercayaan masyarakat Barat, Vampire adalah mayat yang 'tidak mati' (undead).
Ia akan bangkit dari kubur pada waktu malam serta menghisap darah manusia untuk terus hidup dan harus kembali ke kubur sebelum subuh.

Orang yang disisihkan, anak-anak yang disumpah, penjahat, bayi yang lahir dengan gigi siung, penyihir, pengamal ilmu hitam dan anak lelaki ke 7 dari anak yang ke 7 adalah di antara individu yang boleh menjadi Vampire.

Pelbagai kaedah yang digunakan untuk mengelakkan ancaman Vampire. Salah satunya adalah membunuh Vampire dengan menikam jantungnya menggunakan Kayu Aspen pada waktu siang. Mayat-mayat orang yang disyaki akan bertukar menjadi Vampire, ditikam jantungnya dengan Kayu Aspen bagi mencegahnya. Namun, amalan ini telah diharamkan pada tahun 1823.

Di Romania, besi panas yang merah membara sering digunakan untuk membunuh Vampire. Tubuh Vampire kemudiannya akan dibakar atau dikebumikan semula di tengah-tengah pertemuan jalan yang bersimpang 4 (crossroads)

Masyarakat Eropah Timur, yakin bahawa Vampire takut kepada bawang putih. Mereka akan menggosok haiwan-haiwan ternakan dengan bawang putih untuk melindungi mereka daripada Vampire. Bawang putih juga akan digantung di pintu rumah dan tingkap-tingkap untuk menghalang Vampire. Malah, sesiapa yang tidak suka kepada bawang putih juga akan disyaki sebagai Vampire.

Selain bawang putih, duri mawar liar juga dipercayai dapat menghalau Vampire. Sifat semulajadi Vampire dikatakan suka mengira sesuatu. Oleh itu, benih poppy disemai sekitar tanah perkuburan supaya apabila Vampire bangkit daripada kubur, ia akan menghitungnya sepanjang malam hinggalah ia terpaksa kembali semula ke kuburnya apabila waktu Subuh. (Teori ini hampir sama dengan penggunaan kacang hijau untuk Toyol)

Vampire juga dipercayai tidak suka kepada cermin dan perak. Lambang bersilang yang diperbuat daripada perak atau cermin akan diletakkan dalam rumah sebagai perlindungan.

Sunday, July 10, 2011

PETUA GATAL, KURAP ATAU KULAT

Ok. pagi-pagi buta tak tau nak buat apa .so wakarima nak bercakap pasal ubat. Wakarima dah pakai memang berkesan yang amat sangat. Jadi mereka yang ada kurap, panau, kulat air, gatal-gatal ditanggan atau gigitan serangga aku cadangkan korang pakai Ekonozine... dah terbukti.. aku gatal-gatal ke Ekonozine.... so tak perlu ubat cina ke ..ubat ni dah ok. tapi kena pantangla kalau penyakit gatal jgn makan benda gatal alamat susah baik. nanti ...adios.....

KPT TAJA MASTER DAN PHD (MYBRAIN15)

Kawan-kawan yang mana nak sambung belajar .... boleh minta biasiswa dengan Kementerian Pengajian Tinggi dalam rangka Mybrain15.. 


Program MyBrain15 adalah salah satu program agenda kritikal di bawah Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN). Matlamat program adalah untuk mewujudkan kelompok sumber manusia yang berpengetahuan tinggi sebagai pemangkin kepada penyelidikan dan inovasi. Ini adalah penting bagi memastikan usaha Kerajaan untuk menjadikan pembangunan ekonomi berteraskan inovasi dapat dicapai dengan jayanya. Di bawah program ini, Kerajaan mensasarkan untuk mencapai sebanyak 60,000 pemegang PhD di kalangan rakyat Malaysia.


MyMaster merupakan feeder kepada program pembiayaan pengajian di peringkat PhD iaitu MyPhD. Objektif program ini adalah untuk merangsang dan menggalakkan graduan yang berkaliber meneruskan pengajian di peringkat yang lebih tinggi dalam bidang-bidang yang penting selaras dengan agenda pembangunan negara.

Permohonan ditawarkan kepada graduan dan orang awam serta kakitangan swasta untuk melanjutkan pengajian di peringkat Ijazah Sarjana secara sepenuh masa di institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan yang terpilih dalam bidang Sains dan Teknologi serta Sains Sosial / Sastera Ikhtisas. Bagi bidang Sains Sosial / Sastera Ikhtisas, keutamaan akan diberikan kepada bidang penyelidikan yang menjurus kepada inovasi, pembangunan ekonomi dan peningkatan kualiti hidup masyarakat serta berpandukan bidang-bidang yang berkaitan dengan National Key Economic Areas (NKEA).


mohon dengan KPT.... 

Saturday, July 9, 2011

ULTRAMAN ZERO THE MOVIE

Masa wakarima tengok cerita Badul dalam Youtube terjumpa pula cerita pujaan kanak-kanak. Zaman aku dah habisla .bagi anak aku dua tahun tengok.Nasib baik pandai sebut Ultraman walaupun pelat dah macam mak salleh. Pelat-pelat la. lama -lama ok tu. Anak aku ni pun kenal Ultraman dekat rumah pengasuh .Yela ramai budak lelaki hantar kat situ. So mak bapak yang rasak nak beli movie ultraman tak payah habiskan duit. Aku bagi link special untuk tengok bersama anak -anak hahahh.... selamat menonton...

Jangan lula lepas tu ko orang past la link dia dekat youtube untuk tengok next story.... ok
http://www.youtube.com/watch?v=siEQBbtDL6g

WONG FEI HUNG

 Everybody know about wong fei hung. A legendary fighter chinese martial art that we saw from movies. Who is wong fei hung,...

Wong Fei Hung was a cleric , Expert Perubatan , and experts whose names are legendary Martial designated as a National Hero of China by China's government . But China's government often blurs identity seeks
Wong Fei Hung as a Muslim in order to maintain the image of Communist rule in
China.

Wong Fei - Hung was born in 1847 in the Kwantung ( Guandong ) family of devout Muslims . Name Fei Wong Fei Hung in a dialect
Canton to mention the name Arabs , Fais . While Hung 's name is also a dialect
Cantonese to refer to the Arabic name , Hussein . So , when in - arabic - language - right ,
Faisal Hussein's name is Wong.

His father , Wong Kay- Ying was a Clergy, and traditional healers penrubatan scientist , as well as martial arts expert
Traditional China ( wushu / kung fu ) . His father owned a clinic perubatan
named Po Chi Lam in Canton (the capital of Guandong ) . Wong Kay- Ying was a
scholars who master the science of high-level wushu . Wong altitude martial arts
Kay - Ying made him known as one of the Ten Tigers of Kwantung .
Tigers of Kwantung this position later passed on to Wong Fei Hung .


The combination of knowledge of traditional science and engineering perubatan martial and supported by the magnanimity as a Muslim character makes
Wong's family often intervened to help the people weak and oppressed in
period. That's why people have great respect and idolize Kwantung
Wong family .

Pesakit clinic Wong family who ask for help perubatan generally come from the poor who can not afford to pay boarding
perubatan . Even so , families still help each pesakit Wong who came
seriously . Wong's family did not discriminate in helping ,
regardless of race, ethnicity or religion, all assisted without favoritism. In
rahsia , Wong family are actively involved in the underground movement against
Ch'in Dynasty reign of rasuah and oppressors . Ch'in Dynasty is the dynasty
which destroy the power of Yuan Dynasty who ruled before. Yuan Dynasty
This is known as the only dynasty Chinese emperor family members
many who embraced Islam.

Wong Fei - Hung beginning to hone talent beladirinya since learning from Luk Ah- Choi who has also been a teacher
father. Luk Ah- Choi was later taught him the basics of Hung Gar stance
Fei Hung makes triumphant birth Kick Kick Without a Shadow
become lagenda . Basics of Hung Gar stance discovered, developed and
is the mainstay of Hung Hei- Kwun , brother seperguruan Luk Ah- Choi . Hung
Hei- Kwun is a Shaolin warrior who is independent of the combustion event
and massacres by government Ch'in Dynasty in 1734 .

Hung Hei- Kwun This is a historic uprising leader who nearly beat dynasty
Ch'in invaders who came from Manchuria (now we know him as
Korea) . If only the government did not ask for help Ch'in forces
armed foreign nations (Russia , England , Jepun ) , the rebellion led Hung
Hei- Kwun it would triumph expel the occupation nescaya Ch'in Dynasty .


After learning from Luk Ah- Choi , Wong Fei - Hung and then sit under until his own father in his early 20s years, he has become expert
perubatan and leading martial . he even developed it into triumph
more advanced . Ability beladirinya increasingly difficult match when he succeeded
create a new stance that is very tactical but efficiently so-called Kick- Claw
Tiger and Kick- Nine Special Punches . In addition to empty-handed , Wong
Fei - Hung is also adept at using various weapons . Canton community ever
directly witnessed with their own eyes how he was alone
by just holding the club triumphed killed more than 30 people champ
port burly and cruel at Canton that he karana mengeroyoknya
defend the poor people who will they squeeze .

In family life , God a lot of testing with various temptations . A child was killed in
an incident of a fight with the mafia Canton . Wong Fei - Hung married three times
because of his wives died within a short age . After the third wife
died , Wong Fei - Hung decided to live alone until then he
Mok Gwai Lan met , a young woman who happened to be an expert
martial . Mok Gwai Lan was later to become her life partner until the end
life. Mok Gwai Lan also teaches martial arts in a special class of women in
college of her husband.

In 1924 Wong Fei - Hung died at the age of 77 years . Chinese society , especially in Kwantung and Canton remember him as
heroic defender of the mustad'afin ( oppressed ) who never afraid to defend
their honor . Anyone and any number of people who oppress people
poor , will be resisted with all his strength and courage
Fei - Hung dimilikinya.Wong died by leaving a good name that
make it known as a noble human life , one life choices
given by God to die a Muslim other than Shahid . May all
charity received in worship with Allah Ta'ala and hopefully all the goodness into
an example to us , generation Muslims who live afterwards. Amiin .
Tags : fei, hung, wong
"

KL GENGSTER

Tadi baru lepas tengok movie DVD KL GENGSTER. memang best. mula nak beli cerita ni macam berat je ...yela betul kan best cerita ni takut macam biasa je. Tapi bila tengok wow best je. Bukan apa tak ada langsung cinta cintun .Lawak je dari awal sampai habis dah macam Ong bak 1. Cerita dia memang ringkas dan padat. tak ada melilau lilau .Clear dan smooth. Aku bagi 5 bintang filem ni. Kalau nak sinopsis korang dah tau boleh cari dekat internet. Apa yang aku nampak dari filem ini ialah dari sudut babak pertarungan. .Aku suka sekali sebab lawan dia ala-ala akido, judo, kungfu dan taekwan do..so siapa yang belum tengok lagi pergi la beli DVD. memang best. .. tak rugi tengok. Patutla orang cina dan india datang tengok ...sebab lawan dia macam cerita hongkong gengster, aku pun dah lupa siapa pelakon dia. ok cau dulu

Thursday, July 7, 2011

SINETRON YANG BEST

Sekarang ni time petang je mesti my wife aku buka cerita sinetron Astro 104. Seronok pula tengok cerita senetron selepas terpaut dengan jalan cerita nya. Bukan apa bila tengok cerita indonesia ini terlalu ringan dah tak berat sangat .Jalan cerita yang mudah dan kita semangat nak tengok. Aku dah tak tengok cerita TV3 selepas itu sebab setiap kali habis sinetron ada sahaja cerita yang tak pernah mengecewakan aku.. Last aku tengok cerita TV3 bila kamal adli berlakon dengan intan liyana ..yang kahwin lepas itu esok pagi lupa...aku pun dah jadi lupa cerita apa. Tukar cerita sinetron sejak cerita sinetron yang aku ikut. Nak tengok cerita.sila pergi ke youtube.


1) Bukan diriku-

yang bekerja di sebuah perusahaan advertising.Ryo seorang workaholic, dia sangat susah menunjukkan perasaannya, bahkanpada Ayla sekalipun. Karena sifatnya inilah, Ayla, tidak pernah tahu,bagaimana perasaan Ryo yang sebenarnya. Ayla selalu mengira, Ryo tidak begitu mencintai dia. Semenjak mereka menjadi pasangan, Ryo belum pernah mengucapkan kata-kata cinta pada Ayla. Ryo bahkan kerap kali,melupakan janjinya dengan Ayla.

Kesal dengan sikap Ryo, Ayla memutuskan Ryo. Namun Ryo sangat mencintai Ayla. Ia berusaha berbaikan dengan Ayla.Di hari ulang tahun Ayla, Ryo menyiapkan kado untuk Ayla. Ayla sebenarnya tak mau datang, namun Marina, teman satu kantor Ayla,memberitahu bahwa Ryo menyiapkan hadiah istimewa untuknya. Ryo menyiapkan cincin yang ia beli bersama Marina. Ayla kaget dan langsung pergi ke tempat Ryo menunggunya.Saat Ayla akan menyeberang, sebuah mobil muncul dan hampir menabrak Ayla. Ryo berlari mendorong Ayla. Ayla selamat, tapi Ryo kehilangan nyawanya.

Tapi cerita tidak berakhir begitu saja. Ryo masih sangat mencintai Ayla dan tidak ingin meninggalkannya. Ryo akhirnya masuk ke dalam raga Ariel, orang yang sudah menabraknya. Ariel orang yang sangat ambisius,dan rela melakukan apa saja, untuk kepentingannya. Ariel ternyata anak pemilik perusahaan tempat Ryo bekerja.Ryo yang sudah berada dalan raga Ariel. berusaha mendekati Ayla,tapi Ayla terus menolak kehadirannya karena Ayla sangat membenci Ariel.

Masalahpun semakin banyak menghadang Ryo. Kehidupan Ariel yang notabene "jahat" membuat kesulitan demi kesulitan mendatangi Ryo. Kematian seorang pria bernama Anton, yang usahanya dihancurkan oleh Ariel dan hubungan gelapnya dengan Marina adalah beberapa masalah kecil yangmembuat Ryo bingung.Ryo juga harus menghadapi kenyataan, kalau Ariel sudah mempunyai seorang tunangan, Livi, anak pemilik perusahaan pusat yang membawahiperusahaan milik orang tua Ariel. Saat mereka sedang memilih baju pengantin, Ryo memutuskan pertunangannya dengan Livi. Livi malu, ia mengakhiri hidupnya. Hal ini, membuat ayah Livi, dendam pada Ryo, dan berusaha untuk menghancurkan hidup Ryo.

Ryo tidak bisa mengatakan pada Ayla, kalau dia adalah Ryo, karena,apabila itu terjadi, Ryo akan kembali meninggalkan dunia ini, dan sampai kapan pun, dia tidak akan bisa menyatakan rasa cintanya pada Ayla. Menjadi Ariel, adalah pilihan terbaik, karna Ryo dapat terus berada disisi Ayla, namun disisi lain, Ryo juga tidak bisa menerima kenyataan, kalau Ayla akan melupakan Ryo yang sebenarnya.





2) Kejora dan bintang

Kejora lakonan (Alyssa Soebandon)berumur 19 tahun ialah gadis yang cantik, ceria , optimis dan kaya raya. Kejora belajar di Melbourne Australia. Ayang Kejora iaitu Pak Ryan seorang ahli pernigaan yang ternama di Jakarta. Ibunya dah meninggal. Kejora ada adik perempuan bernama Bintang(Amanda), 15 tahun yang menderita sakit autis tapi pandai main piano. Bapa mereka berkahwin lagi dgn janda branak satu, bernama Janet.
Kejora pulang dari luar negeri, di lapangan terbang dia telah tertukar beg dengan Erlangga (Baim Wong) seorang cucu dari keluarga yang kaya raya jugak, tapi Erlangga ni sombong dan keras kepala serta manja. Erlangga jugak kekasih kepada saudara tiri Kejora yg bernama Janet td.
Dalam cerita ni nanti Kejora dan Erlanga akan selalu berselisih faham dan mereka saling benci membnci kerana sikap Erlangga yang sombong.
Kejora ni pulak sudah ada kekasih, kerana Kejora ni cantik, maka dia jugak jadi rebutan lelaki.
Bapa Kejora yang menghadapi masalah dalam pernigaan berpura pura meninggal dunia bagi mendapatkan duit insuran yang banyak. Setelah bapa mereka “mati” ibu tiri mereka telah mengusir Kejora dan Bintang. Kekasih Kejora pun tinggalkan dia setelah dia jadi miskin. Kejora bekerja di cafe untuk menyara hidup. Manakala Bintang pulak diculik oleh ibu tirinya yang jahat.
Kejora yang berusaha mencari adiknya Bintang, hubungan Kejora dan Erlangga jadi rapat, dan Erlangga mula simpati dan jatuh cinta dengan Kejora. Fitra ialah lelaki yang jatuh cinta dengan Kejora dan banyak tolong Kejora yg dalam kesuahan, jadi Kejora menjadi rebutan dua lelaki, adakah Kejora akan memilih Erlangga yg sombong atau Fitra?






3) Cinta Melody

Melody adalah gadis yang cantik dan cergas. Dia bekerja sebagai supervisor di sebuah perusahaan mie instant/makanan ringan. Melody tinggal bersama nenek (Fatima), ibu (Nissa), tante (Hanny), dan dua sepupu (Agung dan Jelita). Hanny dan Nissa adalah dua menantu Fatima yang tinggal bersama, setelah anak-anak Fatima (Fajri dan Fajar) meninggal secara bersamaan kerana kemalangan. Saat kecelakaan itu, hanya mayat Fajri yang ditemukan sementara mayat Fajar tidak. Hal ini menyebabkan Nissa bersikeras kalau suaminya masih hidup. Nissa selalu marah kalau Fatima ingin membuatkan makam untuk Fajar. Nissa marah dengan dalih bahwa tidak masuk akal membuat makam tanpa ada jasad. Sementara itu Hanny sangat membenci Nissa karena ia merasa bahwa suaminya meninggal karena kelalaian Fajar membawa kereta. Hanny menganggap Nissa adalah janda pembunuh.

Suatu hari, Melody bertemu dengan Elang dan tidak sengaja menabraknya. Terjadilah pertengkaran diantara mereka. Elang sebenarnya anak pemilik perusahaan tempat Melody bekerja. Elang dididik orang tuanya (Anggika dan Bharata) untuk bisa mengatur perusahaan mereka, tetapi harus dari level bawah dulu. Dan Bharata menempatkan Elang sebagai asisten Melody. Betapa terkejutnya mereka berdua ketika menyadari mereka harus bekerja bersama. Pertengkaran dan perdebatan pun akhirnya selalu mewarnai pekerjaan mereka.

Saat tak sengaja bertemu dengan Bharata, Melody terpana karena wajah Bharata mirip sekali dengan Fajar, ayahnya, tapi Melody berusaha menepis semua itu. Padahal Bharata sebenarnya adalah Fajar, yang mengalami amnesia setelah ditolong Anggika dari kecelakaan bertahun-tahun yang lalu. Rahasia yang disimpan ini terusik saat tiba-tiba Bharata mempersoalkan tentang masa lalunya. Anggika cemas, apalagi saat dia selidiki, semua ucapan Bharata keluar setelah dia kenal dengan Melody. Anggika mencari tahu tentang Melody dan keluarganya. Anggika syok karena Melody adalah anak suaminya. Ia berusaha keras menjauhkan Bharata dari Melody. Bahkan saat Elang makin dekat dengan Melody, Anggika makin keras dan menjodohkan Elang dengan Ajeng. Ajeng yang memang mencintai Elang dan membenci Melody senang atas keputusan Anggika, tapi tidak dengan Elang.

Ancaman demi ancaman keluar dari Anggika agar Elang menjauhi Melody karena kalau tidak, Melody akan sengsara. Elang khawatir sehingga dia pun perlahan menjauhi Melody tapi tidak juga mendekati Ajeng. Elang malah tidak sengaja bertemu dengan Jelita, sepupu Melody. Jelita sendiri jadi menyukai Elang dan ia sering mencari kesempatan untuk jalan berdua.

4. Kahwin masal

Sachiko dan Rio berkawan baik sejak sekolah, dalam diam Rio ni jatuh cinta le kat Sachi, tapi takut nak meluahkan perasaan dia. Sachi pulak suka kat lelaki lain nama Ben, jadi Rio ni jadi orag tengah le dalam hubungan cinta Sachi dengan Ben. Sachi suka kat Ben sebab Ben ni dilihat seorang pemuda yang kacak, digilai setiap wanita, bergaya dan ada moto besar. Rio pulak sanggup buat apa saja demi Sachi, dia sanggup korbankan cintanya demi kebahagiaan Sachi. Ben dan Schi suka pada buat perkara yang unik, jadi untuk berkahwin pun depa memang suka yang unik unik, jadi depa pun buat le idea utk Kawin Masal.

Pada hari perkahwinan, Sachi rasa resah sebab Ben tak jugak muncul2. Bapa Sachi memaksa Rio untuk kahwin jugak dengan Sachi sebab Ben masih tak nampak batang hidung. Rio terkejut dengan insiden tu, jadi dia pun bernikah jugak le dgn Sachi. sachi tak suka dekat Rio, dan dia pun bernikah atas paksaan bapanya aje. Rio pulak memang nak sangat le kawin dengan Sachi, tapi dia tau dan sedar sachi tak suka dia.

Setelah selamat je pernikahan Ben dan Sachi , maka Ben pun datang meminta maaf sebab dia tertidur. Sachi gembira le sebab Ben bukan sengaja tak datang.
Rio pulak sedia berpisah kalau sachi nak kawin dengan Ben, dan dia boleh lepaskan Sachi, tapi Sachi tak nak bercerai secara terburu-buru, sebab diorang baru je kawin, nanti dia takut bapanya naik angin lak. Selama diorang bernikah, Sachi tetap berhubung dengan Ben dan Rio pun tau tentang hubungan tu. Rio pun tak pernah sentuh sachi sejak mereka berkahwin.

Apakah kesudahan cerita episod akhir Kawin Masal ni, adakah Sachi dapat menerima keikhlasan Rio mencintainya atau menerima kembali Ben yang dicintai dan memiliki segala yang diingininya?


TIP MEMBENTUK DISAYANGI BOS


Dalam kita bekerja seharian banyak perkara yang berlaku dalam kotak pemikiran kita. Kita memikirkan apa yang perlu dilakukan esok, kenapa perlu buat ini, adakah orang suka cara kita, boleh ke buat macam, kenapa tak buat macam... pelbagai lagi sifat kita berperang dalam diri kita. Kalau orang komunikasi kata intrapersonal. Hari ini aku nak syer kepada kawan-kawan macam mana kita nak membentuk hubungan yang begitu baik dengan bos. Ini penting bukan untuk membodek tapi memudahkan corak kerja kita seharian. Kalau bos suka cara kerja kita akan mendatangkan Peace of Mind berbanding unhappy dikemudian hari. Wakarima memahami peranan bos adalah penting. Kekuatan karier kita adakalah adalah bergantung kepada sokongan yang diberi nama bos. Justeru, Wakarima kurang pandai tapi kalau nak berkongsi apa salahnya....

1) Mengenali kehidupan peribadi bos
- kenali bos macam mana kita mengenali pasangan kita. Tahu berapa orang anak, tahu pasal akademik, tahu cita rasa makan, tahu apa yang bos suka, tahu apa yang bos tak suka, tahu topik cerita apa yang beliau suka. Maksud disini kerja bukan sahaja hubungan sebagai bos tetapi hubungan sebagai ayah dan ibu (kalau yang tua) kalau seusia lebih kepada rakan tetapi nilai hormati mesti diutamakan....

-Cuba kamu bayangkan kamu boleh menceritakan berkenaan topik yang dia suka atau keluarga dia suka.Dan yang paling penting kenali isteri beliau atau pergi rumah buat lawatan. Ini memang berbaloi..

2) Rasa Hormat
Sentiasa tunjuk rasa hormat kita kepada beliau. Jika berjumpa tanya khabar dan senyum, bersalam tangan dan yang paling penting sekiranya bos dalam kesusahan sentiasa berada dihadapan untuk membantu .Bukan sahaja kepada bos tetapi rakan bos.. Rasa hormat kita kepada bos dan rakan bos sedikit sebanyak membantu hubungan kita. Bos adakalanya akan bertanya rakan beliau mengenai peribadi kita.

3) Sambut hari Jadi

Kalau ada kesempatan buatlah majlis sambut hari jadi ke hari raya ke tapi yang special untuk beliau. Ini menunjukkan kita mengambil berat tentang diri beliau. bukan bermaksud bodek tetapi tanda penghargaan (win-win situation) nanti ... ikhlas jgn tak ikhlas.

4) Minta Maaf

Sekiranya kita melakukan kesilapan,cepat-cepat minta maaf. Kemaafan itu adalah satu tanda kita menunjukkan bahawa kita telah belajar daripada kesilapan dan cuba memperbaiki. InsyAllah-kalau kita ada sikap macam ni,,, bos akan memahami bahawa kita mengakui kesilapan dan bersedia menanggung risiko. Yang penting kita sudah meminta maaf..... daripada tak ada minta maaf lansung

5) Komunikasi

Walaupun tak ada masa nak jumpa bos, kena juga cari masa. Atlease you can discuss any issues base on administration ataupun masalah-masalah. Yang penting bos akan memberikan segala idea kepada kita. Dia lagi suka sebab kita ingin belajar daripada beliau dan kita menunjukkan sikat keterbukaan dan semangat .Cerita apa pun asalkan niat jumpa bos je. cari la cerita yang bersangkut paut kerja. Kalau bos ada urusan luar atau cuti tak salah wish dia happy holiday and have a nice trip... walaupun nampak macam bodek...tak apa bos kita .....

itu sahaja je nak syer banyak lagi tapi tak larat la ....

SEJARAH KOMUNIKASI MANUSIA

Memandangkan masa wakarima di UPM mengambil jurusan Komunikasi, justeru, perkara -perkara asas komunikasi turut diajar. Macam mana manusia berkomunikasi. hah baca di bawah

memula zaman dahulu manusia berhubung dengan menggunakan asap
2. maju sikit manusia berhubung antara kawasan dengan menggunakan kuda,gajah , unta , kaldai,kapal layar
3. maju sikit mula mencipta kapal wap
4. pastu mula la diperkenalkan beskal, kete,ketapi,kapal
5. dicipta pula kod mose,telegraf
6. garahm bell pulak mencipta telpon
7. pastu ada pulak wright bersaudara cipta kapal terbang
8. lepas perang dunia pertama berlumba lumba la penciptaan barang ,peralatan dan perkakasan
9.perang dunia kedua memajukan lagi tahap kegilaan penciptaan terutama alat komunikasi dan ketenteraan
10. yang paling menonjol dan patut kita tahu [ sebab kita di CG gunakan nya]ialah internet:

apa dia internet?
Pada awalnya Internet merupakan jaringan komputer yang dibentuk oleh Departemen Pertahanan Amerika Serikat di tahun 1969, melalui proyek ARPA yang disebut ARPANET (Advanced Research Project Agency Network), di mana mereka mendemonstrasikan bagaimana dengan hardware dan software komputer yang berbasis UNIX, kita bisa melakukan komunikasi dalam jarak yang tidak terhingga melalui saluran telepon. Proyek ARPANET merancang bentuk jaringan, kehandalan, seberapa besar informasi dapat dipindahkan, dan akhirnya semua standar yang mereka tentukan menjadi cikal bakal pembangunan protokol baru yang sekarang dikenal sebagai TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol).

Tujuan awal dibangunnya proyek itu adalah untuk keperluan militer. Pada saat itu Departemen Pertahanan Amerika Serikat (US Department of Defense) membuat sistem jaringan komputer yang tersebar dengan menghubungkan komputer di daerah-daerah vital untuk mengatasi masalah bila terjadi serangan nuklir dan untuk menghindari terjadinya informasi terpusat, yang apabila terjadi perang dapat mudah dihancurkan.

Pada mulanya ARPANET hanya menghubungkan 3 situs saja yaitu Stanford Research Institute, University of California, Santa Barbara, University of Utah, di mana mereka membentuk satu jaringan terpadu di tahun 1969, dan secara umum ARPANET diperkenalkan pada bulan Oktober 1972. Tidak lama kemudian proyek ini berkembang pesat di seluruh daerah, dan semua universitas di negara tersebut ingin bergabung, sehingga membuat ARPANET kesulitan untuk mengaturnya.

Oleh sebab itu ARPANET dipecah manjadi dua, yaitu "MILNET" untuk keperluan militer dan "ARPANET" baru yang lebih kecil untuk keperluan non-militer seperti, universitas-universitas. Gabungan kedua jaringan akhirnya dikenal dengan nama DARPA Internet, yang kemudian disederhanakan menjadi Internet.

Asal Usul Yahudi

Asal Usul Yahudi

Kita pernah dengar bagaimana keganasan Israel di bumi Palestin, tidak kira tua atau muda saudara kita, tidak kira lelaki atau wanita saudara kita, dikencam begitu hina. Antara ceritanya adalah Wujudnya kaum yahudi dan sejarah kehidupannya, tertubuhnya Pergerakan Zionis dan Pencerobohan dibumi Palestin. Semoga segala cerita ini akan membuka minda kita dan memberi iktibar pada kehidupan kita tentang asal usul kaum Yahudi.

Asal-usul kaum yang laknat.

Pada masa ini ramai orang yang beranggapan bahawa Hebrew, Bani Israel dan Yahudi itu adalah sama sahaja. Tapi sebenarnya, setiap satu dari yang disebutkan itu adalah berbeza. Hebrew merupakan satu bahasa dan bukan rumpun bangsa. Bahasa Hebrew digunakan oleh puak nomad Semitic yang tinggal di Timur Mediterranean sebelum tahun 1300 sebelum Masihi.

Bani Israel pula adalah merupakan satu rumpun bangsa yang sememangnya pernah wujud dalam sejarah manusia. Manakala Yahudi pula adalah satu kumpulan manusia yang telah mengamalkan peradaban Hebrew dan Bani Israel.

Orang-orang Yahudi sebenarnya tergolong dari berbagai-bagai rumpun bangsa dan bukan satu bangsa yang tulen. Ia merupakan tidak lebih daripada sekumpulan komuniti manusia yang berjaya memelihara identity mereka selama 1900 tahun. Iaitu dari tarikh musnahnya wilayah kekuasaan Rom yang dikenali sebagai Judea dalam tahun 135 Masihi sehinggalah penubuhan Negara Israel dalam tahun 1948. Dalam tahun 1970, Parlimen Israel telah meluluskan satu undang-undang yang mentafsirkan Yahudi sebagai seorang yang dilahirkan daripada seorang ibu Yahudi. Satu tafsiran yang tidak mempunyai erti langsung. Apa yang telah mengekalkan perpaduan mereka ini ialah keteguhan mereka dalam memegang dan mengeamalkan agama yang dikenali sebagai Judaisme.

Orang-orang Yahudi mengabadikan diri mereka yang begitu mendalam dan bersungguh-sungguh terhadap ilmu pengetahuan. Kepada mereka, mempelajari ilmu pengetahuan adalah satu-satunya amalan keagamaan yang mesti dilakukan di dalam apa jua keadaan sekalipun. Bagaimanapun, rata-rata, Yahudi adalah orang yang tidak sepatutnya diberi muka di atas bumi ini. Bangsa-Bangsa Bersatu, mereka telah dengan mudah tunduk kepada tekanan-tekanan dan desakan Yahudi. Bagaimanakah hanya sekumpulan komuniti manusia boleh diberikan sebuah Negara. Negara itu pula adalah sebuah Negara milik orang lain.

Yahudi tidak dikehendaki walau di mana-mana pun. Di antara tahun 132 hingga 135 Yahudi telah diharamkan memasuki Jerusalem. Sesiapa sahaja di kalangan mereka yang melanggar perintah itu akan dihukum bunuh. Dalam kurun ke-enam pula, orang-orang Yahudi yang merempat di Sepanyol telah diletakkan ke satu taraf kedudukan yang paling hina sekali. Semasa kebangkitan agama Kristian di Eropah, ramai orang Yahudi telah dibunuh di atas tuduhan telah menyebabkan kematian Nabi Isa. Dalam zaman Perang Salib yang berlaku di antara kurun Masihi yang ke-11 hingga kurun Masihi yang ke-13, ramai lagi orang Yahudi yang telah dibunuh. Dalam tahun 1215, majlis Gereja Roman Katholik telah mengarahkan supaya semua orang Yahudi memakai tanda pengenalan. Perkara yang sama juga dilakukan oleh Khalifah Omar semasa beliau memerintah Baghdad. Dalam tahun 1920 pula, Raja Edward I, iaitu Raja England ketika itu, telah menghalau Yahudi dari bumi England. Perbuatan ini dituruti pula oleh Raja Perancis, Charles IV

Dalam abad yang ke-14 dalam satu era yang dipanggil 'Black Death', pembunuhan secara beramai-ramai ke atas orang-orang Yahudi menjadi sebagai satu perkara biasa sahaja. Sepanyol menghalau penduduk-penduduk Yahudi dari Negara mereka dalam tahun 1494. Portugal pula berbuat demikian dalam tahun 1497. Sejarah juga telah membuktikan bahawa orang-orang Yahudi ini telah merempat dari satu tempat ke satu tempat. Ada di antara mereka telah lari ke Turki. Nasib baiklah ketika itu Turki adalah sebuah Negara Islam yang diperintah oleh Constantinople. Islam adalah satu-satunya agama yang sangat bertoleransi. Selain dari Turki, mereka juga lari ke Rusia dan Poland. Dalam tahun 1648 terdapat kira-kira setengah juta Yahudi di Poland. Tapi tidak lama kemudian, di sekitar tahun 1648 hingga 1658, di bawah pemerintahan Bogdani Chmielnicki, sebilangan besar dari mereka telah dibunuh dan harta mereka dimusnahkan.

Selepas tahun 1650, satu era baru muncul pula di Eropah Barat berikutan dengan Reformasi Puak Protestan. Dalam era itu orang-orang Yahudi telah digalakkan pula berhijrah ke tanah jajahan British yang baru, iaitu Amerika. Dalam tahun 1791, Majlis Kebangsaan Perancis membenarkan kemasukan orang-orang Yahudi ke Negara itu. Ini dilakukan sebagai memenuhi konsep demokratik Revolusi Perancis. Namun begitu, tidak beberapa lama kemudian, Napoleon I telah membantah keras dasar itu. Sementara kedatangan orang-orang Yahudi disambut baik di Eropah Barat, Eropah Timur pula mengamalkan dasar yang berlawanan. Rusia dan Poland telah mengamalkan dasar pembunuhan beramai-ramai ke atas orang-orang Yahudi. Pembunuhan ini samalah seperti apa yang telah berlaku di Eropah Barat satu ketika dahulu.

Apabila Poland Timur menjadi sebuah tanah jajahan Rusia di antara tahun-tahun 1772 hingga 1796, orang-orang Yahudi yang masih ramai lagi hidup di situ telah dikenakan sekatan-sekatan yang hebat. Mereka juga hilang hak untuk menuntut ilmu dan berniaga. Mereka tidak dibenarkan tinggal di luar tempat-tempat yang tertentu. Bukan itu sahaja, malah Kerajaan Rusia telah menggalakkan serta membiayai pembunuhan orang-orang Yahudi secara beramai-ramai. Peristiwa inilah yang dikenali sebagai 'pogrom', iaitu pembunuhan orang-orang Yahudi secara beramai-ramai di zaman moden. Ia berlaku dalam tahun 1881 berikutan terbunuhnya Czar Alexander II.

Kemudian dalam tahun 1903 dan tahun1905, ekoran dari kegagalan Revolusi Rusia, berlaku sekali lagi pogrom. Pogrom kali ini hebat dan berlaku di 600 buah kampung orang-orang Yahudi. Mereka dicincang hidup-hidup sementara harta benda mereka serta rumah-rumah mereka dibakar. Pogrom yang mengorbankan beratus-ratus ribu orang Yahudi pula berlaku semasa Perang Saudara Rusia akibat dari Revolusi Bolshevik dalam tahun 1917. Dalam tahun 1938, pogrom juga telah berlaku di Jerman. Dan pogrom yang terbesar sekali yang pernah berlaku dalam sejarah ialah pogrom yang berlaku dalam Perang Dunia Kedua di mana seramai enam juta orang-orang Yahudi telah dibunuh secara sistematik dalam apa yang dinamakan oleh Kerajaan Jerman sebagai 'penyelesaian terakhir kepada masalah orang-orang Yahudi'.

U.S COURT TELLS MILITARY TO STOP DISCHARGING GAY

gila ke apa... charge je ..dah la gay ..bagi sebat sikit..


SAN FRANCISCO -- A federal appeals court ordered a halt Wednesday to the armed forces' policy of discharging openly gay service members, citing the impending demise of "don't ask, don't tell" and the Obama administration's escalating criticism of antigay laws.
Congress has already voted to repeal "don't ask, don't tell," the 1993 law that barred military service by gays and lesbians who disclose their sexual orientation. But the repeal was due to take effect only after the Pentagon certified that the change in the law would not interfere with military readiness or recruiting, a finding the Obama administration had projected for the end of this year.
On Wednesday, however, the Ninth U.S. Circuit Court of Appeals in San Francisco - which had previously allowed the government to follow its own timetable - reinstated a federal judge's injunction that had briefly barred enforcement of the law last fall before it was suspended.
Circumstances changed
"The circumstances and balance of hardships have changed," said the three-member panel, which consisted of Chief Judge Alex Kozinski, a Republican appointee, and Democratic appointees Kim Wardlaw and Richard Paez.
The court cited government reports that most troops should be ready for the new policy by midsummer. The judges also noted that Obama administration lawyers have not defended the constitutionality of "don't ask, don't tell," but argued only that courts should defer to congressional judgment on military matters.
In addition, the panel said, President Obama has become increasingly critical of laws that discriminate against gays and lesbians. Obama withdrew legal support in February from a law denying federal benefits to married same-sex couples, and his lawyers now argue that all such laws should be declared unconstitutional unless they serve some vital government need.
Gay-rights advocates celebrated the court order.
"Finally, people who wish to serve our country are going to be allowed to do so without regard to their sexual orientation," said Dan Woods, lawyer for Log Cabin Republicans, the group that challenged the 1993 law.
Kate Kendell, executive director of the National Center for Lesbian Rights in San Francisco, cited other recent victories, including New York's legalization of same-sex marriage last month.
A historical moment
"For the first time in our nation's history, we are within sight of a time when LGBT people can participate in all aspects of society without fear of being singled out for stigma and discrimination by their own government," she said.
Woods and others nevertheless advised gays and lesbians in the military to be cautious about disclosing their sexual orientation in the near future, because the administration could ask the Supreme Court to reinstate the law.
Justice Department spokeswoman Tracy Schmaler said the department is reviewing the ruling.
U.S. District Judge Virginia Phillips of Riverside issued an injunction against enforcement of "don't ask, don't tell" in October after a trial that included testimony by gay and lesbian ex-service members about the harassment and coercion they faced under the policy.
Phillips had ruled in September that the 1993 law violates service members' privacy and freedom of speech and reduces military effectiveness by removing skilled personnel. A different appeals court panel suspended her injunction eight days after it took effect.
The administration is still appealing Phillips' ruling. The appeals court scheduled arguments for the week of Aug.

SKIM PELABURAN PENIPU -MAKLUMAT BNM

Bagi orag ramai, sebelum melabur sila pastikan nama syarikat yg ingin disertai tidak tersenarai dalam list berikut. Jika ada atau yg belom atau yg sedang berhajat tunggu sehingga kes selesai... Lebih baik melabur di tempat yg dibenarkan oleh undang-undang, jika tidak risiko kehilangan wang pelaburan anda amat tinggi.Trials under the Anti-Money Laundering and Anti-Terrorism Financing Act 2001 (AMLATFA)Antara syarikat yg didakwa atas kesalahan mengambil deposit secara haram dan menipu adalah seperti berikut:

1.Gold Label Sdn Bhd
2.Dencomm Sales & Services Sdn Bhd
3.Noradz Travel & Services Sdn Bhd
4.Semangat Teknologi Gagah Sdn Bhd
5.Asia Ceramic Marketing Sdn Bhd
6.Etika Emas Estet Sdn Bhd
7.Genneva Sdn Bhd
8.Bestino Golden House Sdn Bhd9
9.AK United Sdn Bhd.,
10.Dinari Capital Sdn. Bhd,
11.myDNA International Sdn. Bhd.
12.E-Eagle Sdn. Bhd10) Buluhmas Enterprise Sdn Bhd
13.Eastana Farm Industries Sdn Bhd
14. AFS Global Holdings Sdn Bhd
15.Reed Corporation Sdn Bhd
16.Sigma Platinum Sdn Bhd
17.Wisdom Spectrum Sdn Bhd
18.Maxficient Consultancy Sdn Bhd
19.Practical Support Sdn Bhd



Yg lain-lain sila rujuk website Bank Negara Malaysia di bawah ini,http://www.bnm.gov.my/microsites/fraudalert/0301_status.htm

Wednesday, July 6, 2011

KENAPA MASIH MEMBUJANG

kalau kita tengok rakan- rakan sekeliling memang masih ada lagi yang membujang. bila ditanya kenapa belum nak kahwin...katanya begitu simple as wind.. belum ada jodoh. Bila dilihat dari rupa paras dia adalah good looking .tapi tak ada makwe.. rasa rugi pula mamat ni..ada rupa tapi tak bahagia. Wakarima dulu pernah macam tu. sebab tu wakarima faham kenapa ramai lelaki masih membujang. Bukan apa, kita kena faham usia semaking meningkat, kesihatan semakin menurun dan keturunan dan diri kita perlu dibelai. macam kucing katakan hahah... So nak salah siapa .takan nak salah tuhan tak bagi jodoh lagi sedangkan diri belum berusaha. macam mana jodoh nak ada kalau tak usaha... Kawan wakarima datang dari ramai yang berkerjaya. Ada rupa paras, duit banyak tapi tak ada makwe. bila rekomen... tak sesuaila, tak memenuhi cita-cita.. aduh kalau nak perfect seperti yang diidamkan susahkan ..kena tunggu mati baru dapat bidadari syurga. alamak ruginya... kepada rakan-rakan yang belum kahwin dan masih mencari teruskan usaha. Bagi yang malas,,, tua sampai ketua tak kahwin..alamat jadi mainan usikan kawan-kawan sekerja. Cuba turunkan sedikit ego baru la dapat lihat yang lain...

Template by:

Free Blog Templates