Wednesday, August 17, 2011

PEARL HARBOR

Pada pagi 7 Disember 1941, pasukan kapal terbang dan kapal selam kerdil tentera laut Imperial Jepun di bawah pemerintahan Timbalan Laksamana Chuichi Nagumo, melancarkan serangan mengejut ke atas tentera laut Amerika Syarikat berpengkalan di Pearl Harbor, dan terhadap Kor Tentera Udara Darat "Army Air Corps" dan lapangan terbang Marin berhampiran di Oahu, Jajahan Hawai'i, sekarang ini dikenali sebagai Negeri Hawaii. Serangan ini telah dikenali sebagai Pengeboman Pearl Harbor dan Pertempuran Pearl Harbor tetapi, paling biasanya, Serangan ke atas Pearl Harbor atau secara ringkas Pearl Harbor.


Pada 26 November 1941 angkatan merangkumi enam kapal induk diperintah oleh Laksamana Madya Chuichi Nagumo. Jepun meninggalkan Teluk Hitokappu di Kepulauan Kuril dan menuju ke Pearl Harbor tanpa melakukan sebarang perhubungan melalui radio.

Pada pagi 7 Disember 1941, kapal terbang angkatan tersebut mengebom kesemua pengkalan tentera Amerika Syarikat di kepulauan Hawai (terbesar merupakan pengkalan udara tentera darat Amerika Syarikat di pengkalan udara Tentera Udara Hickam), dan kebanyakan kapal yang berlabuh di pelabuhan Pearl, termasuk "Barisan Kapal Tempur". Hampir kesemua kapal terbang Amerika dimusnahkan di atas tanah; hanya beberapa pejuang berjaya berlepas dan bertempur. Dua belas kapal perang dan kapal lain ditenggelamkan atau rosak., 188 kapal terbang dimusnahkan, 155 telah rosak dan 2,403 Amerika kehilangan nyawa mereka. Kapal perang USS Arizona meletup dan tenggelam menyebabkan 1,100 orang kehilangan nyawa, hampir separuh daripada orang Amerika yang mati. Badan kapal kekal menjadi tugu peringatan kepada mereka yang terkorban pada hari itu, kebanyakan mereka kekal di dalam kapal tersebut.

NEGARA YANG KECIL -MOLOSSIA

Sebagaimana syarat-syarat berdirinya sebuah negara yang berdaulat, maka Republik Molossia memang layak dikatakan sebagai negara Republik terkecil di muka bumi ini, walau mungkin tidak akan pernah terdaftar di Perikatan Bangsa-Bangsa (PBB), namun Republik yang memiliki wilayah kedaulatan sendiri ini memang ada secara faktor, de facto.


Pemimpin Negara Molossia Kevin Baugh, penduduk sekaligus memimpin negara Molossia.


Republik Of Molossia secara geografi berada di dalam negara Amerika Syarikat iaitu di Dayton Nevada, jadi negara Molossia dikelilingi oleh negara Amerika Syarikat. Negara paling kecil ini di pimpin oleh seorang ditaktor yang bernama Kevin Baugh dimana Kevin ditemani oleh 2 anaknya di negara yang ia dituntut pada 30 tahun silam itu.
Molossia adalah kawasan yang didirikan pada 26 Mei 1977 . Dikenali pada waktu itu sebagai Republik Grand Vuldstein, James Spielman dinyatakan Raja James I, dan Kevin Baugh dinyatakan Perdana Menteri. Raja James I, meskipun masih menjadi raja, tidak lagi menjadi aktif dalam kerajaan pada waktu itu. Kerajaan terus, tanpa campurtangan Raja, dan terus dikembangkan oleh Perdana Menteri. Pada tahun 1980 itu berganti nama menjadi Kerajaan Edelstein, dan pada tahun 1988 berganti nama XI itu lagi, kali ini sebagai Kerajaan Zaria iaitu kerajaan nomad wujud sebagai pemerintah, tanpa sebuah rumah. Dijalankan oleh Perdana Menteri, Pemerintah berpindah ke Eropah. Sementara di Eropah, dan setelah kembali dari Eropah pada tahun 1992 XV, Kerajaan makmur dan tumbuh dalam budaya.

Molossia juga menerbitkan Passport seperti negara berdaulat.

Memiliki layanan Pos sendiri, setem dan pejabat pos.

Luas Wilayah : 14.3 acres

Date of foundation : 3 September 1999 (Ketika di Nevada)

Pemimpin : Kevin Baugh (Ditaktor)

Bentuk Negara : Republic (Dictatorship de facto)

Bahasa : English (Deseret), Esperanto, and “Griko”

Mata Wang : Valora (Dari Koin Kasino)

Ibu Kota : Espera

Time Zone : Molossian Standard Time (UTC-7 hours, 29 minutes)

Penduduk : 3GUA KRISTAL SUPERMAN
Sekumpulan ahli geologi barat telah menjumpai sebuah Gua Kristal yg trletak di bawah Pergunungan Naica.

Kawasan pergunungan ini dikelilingi dgn padang pasir Chihuahua(cam nama anjing plak) di MEXICO..Template by:

Free Blog Templates