Thursday, August 4, 2011

MOKHTAR DAHARI

UNGKIN kini nama Malaysia tidak lagi gah di arena bola sepak antarabangsa jika hendak dibandingkan pada era 70-an dahulu. Malaysia pernah dilabelkan sebagai pasukan Asia yang handal dan sentiasa memberikan saingan dalam setiap perlawanan.

Kebanyakan generasi muda sekarang tidak berpeluang menyaksikan aksi 'SuperMokh' di atas padang. Datuk Mokhtar Dahari atau 'SuperMokh' adalah lagenda pemain bola sepak kebangsaan Malaysia yang berasal dari Selangor.Gelaran 'SuperMokh' yang diterimanya itu juga adalah kerana kehebatannya menjaringkan banyak gol sepanjang kariernya sebagai pemain bola sepak. Beliau juga telah mewakili Malaysia selama 13 tahun iaitu dari 1972 hingga 1985.

Mokhtar telah dilahirkan pada 13 November 1953 di Setapak, Kuala Lumpur, hasil perkahwinan Dahari Abeng dan Maimon Sadikin. Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Jalan Kuantan (1960-1965) dan Victoria Institution (1966-1970).

Ketika beliau berusia 15 tahun, Mokhtar telah dihadiahkan sepasang but bola yang hanya berharga RM15 oleh ayahnya selepas menduduki Sijil Rendah Pelajaran (SRP) 1968 atau lebih tepat dipanggil LCE pada ketika itu.

Beliau amat menghargai pemberian itu sambil berkata: "Kasut but yang diberi oleh ayah saya hanya berharga RM15, tetapi ia amat bermakna dalam kerjaya bola sepak saya."

Dengan kasut itulah beliau menempa nama sebaris dengan wira-wira bola sepak negara sebelumnya seperti Datuk Ghani Minhat dan Arthur Koh.

Pada tahun 1971, Mokhtar telah mula mewakili pasukan Selangor dalam saingan Piala Burnley. Beliau juga pernah menyertai beberapa kelab bola sepak antaranya Kelab Sultan Sulaiman, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Talasco dan Kwong Yik Bank.

Beliau telah berkahwin dengan Tengku Zarina Tengku Ibrahim dan dikurniakan tiga orang anak iaitu Mohamad Redza, Nur Azera dan Nur Arina. Salah seorang anaknya, Mohamad Redza, juga mengikuti jejak langkah ayahnya apabila pernah mewakili negeri Selangor.

Mokhtar merupakan pemain yang memiliki bakat semulajadi yang mengangkat imej Malaysia setaraf dengan jaguh bola sepak dunia. Paling ketara adalah dikancah Pestabola Merdeka yang menjadi gelanggang beliau mempamer taring dan kehebatannya menembusi gawang lawan.

Pada usia 23 tahun, Mokhtar yang lebih terkenal dengan jolokan 'SuperMokh' diiktiraf Majalah World Star Soccer sebagai penyerang terbaik Asia dan ketika itu jugalah dia dinobatkan sebagai Olahragawan Kebangsaan 1976.

Kelebihan dimiliki 'SuperMokh' banyak dengan sepakan deras bak peluru menjadi elemen penting hinggakan tiga jari bekas penjaga gol negara, mendiang R. Arumugam, pernah patah ketika cuba menampannya. Malah penyerang ternama negara ini juga bijak dalam membaca gerakan lawan dan meloloskan diri dari kawalan pertahanan pihak lawan.

Mokhtar telah membuat penampilan di padang bola sebanyak 167 kaps (penampilan), menjaringkan 117 gol dalam saingan Piala Malaysia dan 125 gol antarabangsa. __________________

KEMUSNAHAN NUKLEAR

10. Three Mile Island – 28 Mac 1979Kemalangan Three Mile Island (AS – 1979) berada di bawah skala 5 nuklear. Pada tarikh 28 Mac 1979, pada waktu pagi, Three Mile Island stesen penjana nuklear terlibat dalam krisis nuklear pada loop kedua. Kemalangan nuklear ini menghasilkan 13 juta curie gas radioaktif ke atmosfera dan menyebabkan kerugian sebanyak USD 2,400. 10 kes mahkamah dikenakan pada pelbagai pihak berkuasa, tentang kemalangan ini, dan mereka mengambil 15 tahun lama untuk diselesaikan. Namun tiada kemalangan jiwa dilaporkan.9. Goiania - 13 September 1987Lebih dari 240 orang terkena radiasi ketika sebuah syarikat besi buruk di Goiania, Brazil, itu membuka sebuah mesin terapi radioaktif tanpa menyedari menyebabkan cesium klorida bahan kecil yang sangat radioaktif, tersebar kepada orang ramai. Kemalangan itu terjadi pada tarikh 13 September 1987.

Kawasan di sekitarnya menjadi serius tercemar. Banyak bangunan diuji untuk kesan radiasi. Sebanyak 4 orang kehilangan nyawa dalam kemalangan ini. Kebanyakkan budak-budak tertarik dengan warna biru cerah dari bahan radioaktif itu, menyentuhnya dan menyapunya pada kulit mereka, sehingga pencemaran tersebar sehingga beberapa blok kota.8. Windscale Pile – 10 Oktober 1957Kemalangan itu terjadi pada 10 Oktober 1957 ketika api dinyalakan secara tidak terkawal dan terkena paip plutonium mencemarkan kawasan ladang. Pencemaran ini menyebabkan 33 mati akibat kanser. Ini adalah kemalangan nuklear terburuk dalam sejarah Britain, iaitu pada tahap 5 dari skala maksimum 7.

Kemalangan ini menyebabkan lebih 20.000 curie yodium-131, 594 curie cesium-137 dan 24.000 curie xenon-133, serta bahan radiasi lain. Kemalangan ini menyebabkan banyak kes kanser. Selain itu, ladang susu juga mengalami kesan radiasi, dan menjatuhkan jualan susu sebanyak 15%.7. Chalk River – 12 Disember 1952Chalk River Laboratory (CRL) adalah sebuah laman penyelidikan utama dan pembangunan bagi menyokong dan kemajuan teknologi nuklear, teknologi reaktor CANDU tertentu. Pada tarikh 12 Disember 1952, sebuah penutup reaktor gagal berfungsi, ditambah lagi kesalahan operator, menyebabkan dua kali ganda keluaran gas radioaktif.

Beribu curie bahan radiasi dilepaskan ke atmosfera, dan satu juta galon air yang tercemar radioaktif dipam keluar dari ruangan bawah tanah dan “dibuang” dalam parit tidak jauh dari Sungai Ottawa.Jurutera nuklear di Tentera Laut Amerika Syarikat pada masa itu, yang kemudian menjadi Presiden AS, Young Jimmy Carter,terbabit dalam ratusan askar Kanada dan Amerika yang diperintahkan untuk menyertai dalam operasi pembersihan.6. Castle Bravo – 1 Mac 1954Bikini Atoll, Micronesia Kepulauan di Lautan Pasifik merupakan tempat lebih dari 20 ujian senjata nuklear antara 1946 dan 1958. Castle Bravo adalah nama kod yang diberikan untuk uji AS pertama dari sebuah bom bahan bakar hidrogen kering. Ujian dilakukan pada tarikh 1 Mac 1954, di Bikini Atoll, Marshall Islands.

Ketika letupan berlaku, meninggalkan kawah kira-kira 6,500 kaki (2,000 m) dengan diameter 250 kaki (75 m) dalam. Castle Bravo adalah nuklear yang paling kuat yang pernah diletupkan oleh Amerika Syarikat, dengan 15 megaton yang jauh melebihi jumlah yang dianggarkan 4-6 megaton. Jika dibuat perbandingan, Castle Bravo adalah sekitar 1,200 kali lebih kuat daripada bom atom yang dijatuhkan di Hiroshima dan Nagasaki semasa Perang Dunia II. Selain itu, awan radiasi tercemar lebih daripada tujuh ribu batu persegi di Lautan Pasifik di sekitarnya, termasuk pulau-pulau kecil seperti Rongerik, Rongelap dan Utirik.

Puak pribumi menderita cacat sejak lahir. Sebuah kapal nelayan Jepun, Daigo Fukuryu Maru, yang berada kawasan sekitar disitu, menderita penyakit kanser dan kematian. Ikan, air dan tanah tercemar teruk, membuat Castle Bravo salah satu kemalangan nuklear terburuk.5. Soviet K-431- 10 Ogos 1985Echo kelas II kapal selam Soviet K431 mengalami letupan besar ketika mengisi minyak di Vladivostok, Rusia. Ledakan itu menghasilkan awan radioaktif gas ke udara. Sepuluh tentera laut mati dalam insiden itu dan 49 orang cedera dan mempunyai radiasi.

Ditambah lagi 2,000 yang terlibat dalam operasi pembersihan, 290 orang terkena radiasi tingkat tinggi. Majalah TIME telah memanggil kemalangan ini sebagai salah satu “bencana nuklear terburuk”.4. Mayak Nuklear – 29 September 1957Mayak Nuklear, juga dikenali sebagai Chelyabinsk-40 dan kemudian sebagai Chelyabinsk-65 adalah salah satu kemudahan nuklear terbesar di Persekutuan Russia. Ini adalah bahagian program senjata nuklear Rusia. Kemudahan ini telah mengalami 20 atau lebih kemalangan yang mengakibatkan sekurang-kurangnya setengah juta orang sengsara dalam 45 tahun terakhir. Kemalangan paling buruk yang pernah terjadi pada 29 September 1957 merupakan rahsia Soviet.

Kegagalan sistem pendingin untuk tangki simpanan puluhan ribu tan sisa nuklear terlarut menghasilkan zat kimia (non-nuklear) memiliki kekuatan ledakan diperkirakan sekitar 75 tan TNT (310 gigajoules), yang mengeluarkan sekitar 2 juta curie radiasi dan lebih dari 15.000 kilometer persegi terbabit serta sekurang-kurangnya 200 orang meninggal kerana sakit radiasi, 10.000 orang dipindah dari rumah mereka, dan 470.000 orang terkena radiasi. Semua mangsa megalami kulit mati pada wajah mereka, tangan dan bahagian terbuka yang lain dari tubuh mereka.

Tempat ini ditutup dan tidak boleh digunakan selama puluhan tahun dan mungkin berabad-abad. Kemalangan itu menyebabkan sejumlah besar korban jiwa, ribuan cedera dan ramai orang dipindahkan.


3. Chernobyl – 26 April 1986Bencana Chernobyl adalah kemalangan nuklear yang berlaku pada tarikh 26 April 1986 di Chernobyl Nuclear Power Plant di SSR Ukraine.Kemalangan itu terjadi di reaktor nombor 4 di kota Pripyat. Secara tiba-tiba lonjakan output elektrik terjadi , dan ketika operaso kecemasan dibuat, lonjakan lebih tinggi terjadi pada output kuasa. Dan ini menyebabkan reaktor pecah yang menyebabkan beberapa siri letupan. Belarus, Rusia, dan Ukraine yang terkena kesan serius dan sekitar 60% dari kesan radiasi itu jatuh di Belarus.

Dari tahun 1986 hingga 2000, 350 000 orang dipindahkan dari daerah yang paling tercemar dari Belarus, Russia, dan Ukraine. Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menganggarkan jumlah kematian sekitar 4000 sementara laporan Greenpeace sangat berbeza iaitu sehingga 200.000 atau lebih. Sementara itu, 31 kematian yang disahkan disebabkan oleh kemalangan.

Pertubuhan Kesihatan Dunia melaporkan pelepasan radiasi dari kemalangan Chernobyl 200 kali ganda lebih teruk dari bom Hiroshima dan Nagasaki digabungkan. Kemalangan ini adalah kemalangan loji nuklear yang paling serius dalam sejarah, dan merupakan satu-satunya kemalangan dalam skala 7.2. Fukushima – 11 Mac 2011Sebuah gempa pada skala 8.9 di timur laut Jepun pada hari Jumaat, menyebabkan puluhan orang hilang nyawa, lebih dari 80 kes kebakaran, dan 10 meter (33 kaki) tsunami di sepanjang garis pantai bahagian negara itu. Dan bencana tidak berakhir dengan hal ini. Sebelas reaktor di empat lokasi dekat pantai timur laut Jepun ditutup pada prosedur kecemasan gempa bumi. Lima reaktor di dua lokasi di Wilayah Fukushima dalam keadaan bahaya kerana kehilangan tenaga elektrik dan tenaga elektrik simpanan.

Menurut pakar nuklear Britain, di Fukushima I kesan nuklear lebih besar pada masyarakat dari krisis 1979 di Three Mile Island. Pada 15 Mac, pihak berkuasa keselamatan nuklear Finland menganggarkan kemalangan di Fukushima berada pada Tahap 6. Pada tarikh 24 Mac, seorang perunding untuk Greenpeace, bekerja dengan data dari ZAMG Austria dan Perancis IRSN, menyiapkan analisis di mana dia meletakkan pada tahap 7.

Kemalangan itu menyebabkan pencemaran radiasi di sekitarnya seperti air, susu, sayur-sayuran dan bahan makanan lain. Masyarakat yang tinggal di persekitaran dipindahkan ke tempat yang selamat dan makanan dari kawasan itu dilarang untuk dijual. Yang ajaibnya, Kerajaan Jepun dapat menangani situasi dengan cara yang paling cekap dan menakjubkan daripada yang disangka.1. Hiroshima dan Nagasaki – Perang Dunia II, 6 Ogos 1945Gambar ini bukan dari kemalangan nuklear tapi adalah akibat dari perang antara dua kuasa besar dunia yang tamakkan kuasa. Pada tahap akhir Perang Dunia II pada tahun 1945, Amerika Syarikat melakukan dua pengeboman atom terhadap kota Hiroshima dan Nagasaki di Jepun, yang pertama pada 6 Ogos 1945 dan yang kedua pada tarikh 9 Ogos 1945.

Bencana nuklear ini menyebabkan kematian yang sangat banyak dan masalah fizikal, emosi dan genetik serius yang dihadapi oleh banyak generasi. Keluarga terhapus sekelip mata dan ramai kehilangan orang yang cintai, rumah dan semua wang dalam satu hari. Dalam 2-4 bulan pertama, kesan radiasi menyebabkan kematian sehingga 90,000-166,000 orang di Hiroshima dan 60,000-80,000 di Nagasaki. 15-20% meninggal kerana sakit radiasi, 20-30% dari cedera kerana terbakar, dan 50-60% dari luka lain, diikuti oleh penyakit lain.

AMBIL TAHU PASAL MALAYSIA

Asal usul kaki lima

"semua rumah yang di bina daripada batu bata atau jubin mempunyai bahagian depan yang sama jenis dengan setiap satunya mempunyai arked berjarak tertentu, terbuka kepada semua sisi sebagai sebuah laluan terbuka di kedua dua sisi jalan"


Arahan Sir Stamford Raffles, Jawatankuasa perancang bandar singapura, 1822


Sukatan lama untuk luas


Kedah dan Perlis


1 jemba = 5.946 meter persegi = 64 kaki persegi


1 relong = 0.287 km persegi = 71 ekar


Kelantan


1 depa persegi = 4,047 meter persegi = 43.56 kaki persegi


1,000 depa persegi = 4,046.86 meter persegi = 1 ekarFakta & Angka


Ketinggian dalam meter pokok cengal tertinggi di dunia, berusia 1,300 tahun terdapat di Trengganu : 65


Jumlah penumpang Air Asia sehingga 2008, juta :

55

Tinggi dalam meter patung emas Dewa Murugan di Batu Caves :

43

Tinggi Tugu Negara di Kuala Lumpur dalam meter :

15

Jumlah jambatan di Putrajaya :

9

Sebelum Selepas

Sebelum Istana Negara di bina, ianya kediaman jutawan Chan Wing

Sebelum Menara Maybank di bina, ianya bangunan mahkamah seksyen


Sebelum Plaza Rakyat di bina( tak siap2), ianya Kelab Cina Selangor


Sebelum Putrajaya di bina, ianya Ladang Harrisons & Crossfields


Sebelum Mid Valley di bina, ianya kuil Sri Maha Sakhti Muhambikai Amman


Sebelum KLCC di bina, ianya Padang lumba kuda Kuala Lumpur


Sebelum Berjaya Times Square di bina, ianya banglo jutawan Cheong Yoke Choy


Sebelum Pavilion di bina, ianya Sekolah Perempuan Bukit Bintang

JAGUH MALAYSIA DATO MEOR LAWAN BRUCE LEE

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 887x397.

Seperti yang telah aku janjikan (jika anda baca artikel ‘hebat sangat ke silat melayu?’) dimana artikel itu ada menyebut tentang pertarungan antara Allahyarham Dato’Meor Abdul Rahman iaitu pengasas Silat Seni Gayung Malaysia dengan pelakon film dan pengasas seni bela diri Jet Kun Do..siapa lagi kalau bukan Bruce Lee!

Jadi..macam biasalah,sebelum anda baca artikel tentang petarungan itu..Apa kata kita ‘berkenalan’ dahulu dengan mahaguru silat ini (kalau nak bace profile bruce lee) anda google lah sendiri ye!…


DATO’ MEOR ABDUL RAHMAN.

TARIKH LAHIR : 17/8/1915 di Kampung Lake Garden,Taiping,Perak.

GURU : Syed Zainal bin Syed Idris Al-Attas (Hulubalang negeri Pahang)

SENI BELA DIRI : Silat Gayung(silat yang diamalkan oleh Dato’ Bahaman,Tok Gajah dan Mat Kilau

ANUGERAH : .Hulubalang negeri Perak (sehingga 1938) .Penghulu Besar Pulau Sadong,Indonesia (sehingga 1947) .Pegawai Polis berpangkat Sarjan di Ibu pejabat Polis Singapura .Dianugerahkan Pingat King George lV (1947) .Dianugerahkan Darjah Kebesaran Dato’ Paduka Cora Si Manja Kini Oleh Sultan Idris Shah (Sultan Perak).

PENGASAS : Pertubuhan Silat Seni Gayung Malaysia(PSSGM)

REKOD PERLAWANAN : 1950 – Juara Gusti dunia dari Eropah,KING-KONG (nama samaran) 1970 – Donn F. Draeger(Pakar seni bela diri Jepun) 1980’an – Ricky ‘the Dragon’ Steamboat(ahli gusti) Jan de Jong(selepas itumenjadi ahli silat gayung)

FAKTA MENARIK : Pada tahun 70’an,hampir 2/3 ahli Kabinet Malaysia adalah ahli persatuan seni silat gayung malaysia.


Emile Czaja @ King Kong


King Kong bersama Dato’Meor Abdul Rahman


Don F. Draeger


Ricky ‘the dragon’ Steamboat

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1269x1600.

Dan de Jong (sebelah kiri)

Perlawanan antara Bruce Lee dengan Dato’ Meor Abdul Rahman

Pada tahun 1973, Mahaguru Dato’ Meor Abdul Rahman telah keluar negara untuk melawat saudaranya yang menetap di England. Pemergian beliau ditemani oleh Dato’ Syed Ahmad Jamalullail, seorang saudaranya. Dalam perjalanan pulang ke tanahair, pesawat yang mereka naiki telah singgah sebentar di lapangan terbang di Hong Kong. Ketika menunggu penerbangan berikutnya, beliau telah disapa oleh Bruce Lee, pakar Kung Fu dan seni beladiri Jeet Kune Do.

Bruce Lee telah mendapat tahu bahawa Mahaguru Silat Seni Gayong, Meor Abdul Rahman telah berada di Hong Kong. Setelah memperkenalkan dirinya sebagai Bruce Lee, si Raja Kung Fu, Bruce Lee telah mencabar Dato’ Meor Abdul Rahman agar bertarung dengannya. Beliau ingin melihat sejauh mana hebatnya seni mempertahankan diri milik orang Melayu yang dinamakan silat itu. Bruce Lee dengan angkuhnya berkata jika Meor Abdul Rahman menang dalam pertarungan itu, silat Meor Abdul Rahman adalah yang terbaik, TETAPI jika Bruce Lee pula yang memenangi perlawanan itu, Seni Jeet Kune Do ciptaannya adalah yang terbaik di dunia.

Kehebatan Dato’ Meor Abdul Rahman rupa-rupanya telah sampai ke pengetahuan Bruce Lee. Sebelum daripada itu, pada tahun 1972, serombongan pakar-pakar Kung Fu Hong Kong telah datang ke Malaysia untuk mencari tokoh-tokoh seni beladiri yang dapat bertarung dengan Bruce Lee. Rombongan pakar Kung Fu ini telah berjumpa dengan Dato’ Meor Abdul Rahman di Taiping. Dalam pertemuan tersebut, mereka telah mencabar Dato’ Meor Abdul Rahman untuk menunjukkan kebolehan beliau. Dato’ Meor Abdul Rahman telah menangkap serta mengunci kesemua enam orang ahli-ahli Kung Fu tersebut. Kemudian, Dato’ Meor telah menyuruh ahli-ahli Kung Fu tersebut bertemu dengan murid kanannya pula iaitu Cikgu Ahmad bin Lazim.

Memandangkan Bruce Lee masih muda dan mentah, Dato’ Meor Abdul Rahman telah menasihati Bruce Lee agar melupakan sahaja niatnya hendak mencuba beliau. Namun, Bruce Lee tetap berdegil juga. Oleh kerana Bruce Lee terus mendesak, maka Dato’ Meor Abdul Rahman akhirnya menyahut juga cabaran daripada Bruce Lee tersebut. Untuk mengelakkan keadaan daripada menjadi gempar, Bruce Lee dan Dato’ Meor Abdul Rahman dengan ditemani oleh beberapa orang menuju masuk ke dalam bilik tetamu di lapangan terbang tersebut.

Sebaik sahaja melihat Dato’ Meor Abdul Rahman telah bersedia, Bruce Lee pun dengan kepantasan serangan kakinya pun mula mengasak. Setelah beberapa serangan berjaya dielak, akhirnya Dato’ Meor Abdul Rahman tiada pilihan lain melainkan bertindak balas dengan melepaskan satu pukulan tangan(Kipas Nandung) yang tepat mengenai rusuk Bruce Lee. Pukulan tangan Dato’ Meor Abdul Rahman yang nyata berbisa telah menyebabkan Bruce Lee jatuh tersungkur dan menggelupur kesakitan. Kerana belas kasihan ke atas Bruce Lee, Dato’ Meor Abdul Rahman pun menawarkan bisa pukulannya ke atas Bruce Lee menggunakan air yang didoakan dan disapu ke kawasan sakit tersebut.

Setelah Bruce Lee pulih daripada kesan pukulan Dato’ Meor Abdul Rahman tersebut, akhirnya Bruce Lee dengan rendah diri, mengakui kehebatan Dato’ Meor Abdul Rahman dan ilmu silat yang dimilikinya. Tidak lama selepas peristiwa pertarungan Bruce Lee dengan Dato’ Meor Abdul Rahman ini, Bruce Lee dilaporkan telah meninggal dunia di Hong Kong akibat penyakit misteri.(Menurut Daniel Inosanto, murid kanan Bruce Lee, di hari-hari terakhir Bruce Lee sebelum beliau ditemui mati, Bruce Lee giat mengkaji tentang Seni Silat Melayu. Kini tugas Bruce Lee disambung oleh Daniel Inosanto, sebagai satu-satunya pewaris JKD yang ditauliahkan oleh Bruce Lee. Daniel Inosanto telah memasukkan Silat sebagai sebahagian daripada mata pelajaran Jeet Kune Do nya.)


“Pentjak Silat(Seni Silat) is one of the most devastating martial art i ever studied…”

Dan Inosanto.


Sebenarnya ada banyak versi tentang kematian Bruce Lee.Ada yang mengatakan Bruce Lee berlawan dengan sami Shaolin,Pengamal Seni Bela Diri dari India,dan ada yang mengatakan Bruce Lee berlawan dengan orang Bazil..senang cerita ada lebih dari 100 versi!..malah ada juga yang mengatakan Bruce Lee bertarung dengan Dicky Zulkarnain (seorang pelakon indonesia).


“tidak… bukan saya tetapi MAHAGURU Silat yang berada disana.Ketika itu tangan dia menunding Dato’ Meor Abdul Rahman”

Dicky Zulkarnain.

Jawapan Dicky Zulkarnain ketika ditanya wartawan tentang adakah dia yang mengalahkan Bruce Lee .Pada masa itu beliau telah datang ke Malaysia untuk menyertai Kejuaraan Silat Sedunia 1987 di Kuala Lumpur

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 916x600.

Kejuaraan Silat Sedunia 1987 di Kuala Lumpur (Dato’Meor Abdul Rahman Memakai Kot Biru)

Kesimpulannya disini,memang benar Bruce Lee ada Berjumpa Dato’ Meor Abdul Rahman Di Hong Kong,tetapi apa sebenarnya yang terjadi pada tahun 1973 itu hanya Bruce Lee,Dato’ Meor dan para penbantu mereka sahaja yang tahu.


Allahyarham Dato’ Meor Abdul Rahman..
Al-Fatihah

GAMBAR PERTAMA DI DUNIA-SATU PEMBONGKARAN YANG KENA TAHU

Penampakan Sinar-X Pertama (1895): Röntgen's wife handPada 1895, Wilhelm Conrad Röntgen, profesor fizik dari Universiti Wurburg di Jerman telah menerima Hadiah Nobel dalam bidang Fizik pada tahun 1901 kerana penemuan sinar-x beliau.


Pencakar Langit Pertama (1885): Bangunan Insurans Nyawa Di ChicagoKetinggiannya 42 meter di rekodkan pada 1885 di Chicago, Illinois dan dan kemudian diubahsuai semula pada 1931. Gedung ini ialah bangunan untuk Home Insurance Building yang mempunyai 10 tingkat.


Web Server Dan Web Site Pertama (1990): a NeXT computer at CERNInfo.cern.ch adalah alamat website dan web server pertama di dunia. Berjalan menggunakan NeXT computer at CERN. Alamat web lengkap yang pertama kali adalah http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html yang diperkenalkan dan dibuat oleh Tim Berners-Lee.Photografi Pertama (1826): "View from the Window at Le Gras"Berabad-abad kemajuan dalam kimia dan optik, termasuk penemuan kamera obscura, menjadikannya pelopor untuk foto pertama di dunia. Pada tahun 1826, ilmuwan Perancis Joseph Nicéphore Niépce, mengambil foto itu, berjudul "View from the Window at Le Gras" di rumah keluarganya.Karya Novel Pertama (1007): Tale of GenjiLebih dari beribu2 tahun-tahun yang lalu lebih kurang 1007M novel yang berjudul Tale of Genji mengisahkan cerita seorang lelaki yang sedang mencari cinta dan banyak kali dia bertemu wanita di sepanjang jalan. Ditulis oleh orang Jepun yang bernama Murasaki Shikibu.


MP3 Player Pertama (1998): MPMan 32MBDI lancarkan pada tahun 1998, MP3 Player Pertama Di Dunia, terdiri dari 32MB dan 64MB. Harganya pula ialah $69.


Komputer 'Mouse' Pertama (1964): by Douglas EngelbartMouse pertama didunia di cipta oleh Douglas Engelbart pada 1964, terdiri darpada dua sliding wheel dan dibuat daripada kayu.


Motor Pertama Di Dunia (1885): Daimler's "riding car"Kenderaan bermotor pertama dicipta dan dibangunkan oleh orang Jerman iaitu Gottlieb Daimler dan Wilhelm Maybach di Bad Cannstatt (Stuttgart) pada 1885. Walaupun ada yang mengatakan sudah wujud Reitwagen (kereta kuda bermotor). Kendaraan pertama ini digerakkan dengan minyak tanah.


Bangunan Motel Pertama Di Dunia (1925): Motel InnMotel Inn di San Luis Obispo, California, motel pertama di dunia. Dibangunkan pada 1925 oleh arkitek LA, Arthur Heineman. Motel Inn diberi nama Milestone Mo-Tel. Kos untuk satu malam adalah $1.25 dan masih beroperasi sehingga saat ini.


Majalah Pertama Di Dunia (1731): The Gentleman's MagazineThe Gentleman's Magazine diterbitkan pada 1731, di London, dan dianggap sudah menjadi majalah pertama. Edward Cave yang bertanggungjawab dalam suntingan The Gentleman's Magazine.


Kereta Berkonsep Pertama Di Dunia (1938): Buick Y-JobDirancang pada tahun 1938 oleh perancang terkenal General Motors Harley Earl, Buick Y-Job dan dianggap oleh sebagian besar menjadi kereta berkonsep pertama. Kereta itu mempunyai lampu tersembunyi yang dapat dioperasikan, "gunsight" ornamen kap, bumper pelindung, digunakan oleh Buick sampai tahun 1950-an.Cover Album Pertama Di Dunia (1938): Smash Song Hits by Rodgers and HartDireka oleh Alex Steinweiss, seorang pereka yang berumur 23 tahun telah mencipta album cover ini pada 1938 untuk Piring Hitam Columbia. Album ini berjuful Smash Song Hits by Rodgers and Hart.


Microprosesor Pertama Di Dunia (1971): Intel 4004Pada November 1971, Syarikat Intel menghasilkan micro prosessor pertama, Intel 4004 (U.S. Patent #3,821,715), diciptakan oleh Federico Faggin, Ted Hoff, dan Stan Mazor.Kamera Digital Pertama Di Dunia (1975): Created by Kodak's engineer Steve SassonDecember 1975, Engineer Kodak, Steve Sasson mencipta kamera digital ini. Berukuran pembakar roti dan resolusi 100×100 - atau 0.01 megapixels.Teka-Teki Silang Pertama di DuniaPada tahun 1913, Arthur Wynne memiliki pekerjaan menyusun halaman teka-teki mingguan untuk Fun, sebahagian dari komik halaman dari New York World, sebuah akhbar utama waktu itu.Laptop Pertama Di duniaLaptop pertama di dunia yang dibuat adalah laptop buatan Toshiba yang di cipta pada tahun 1985. Laptop ini mempunyai memory 256KB RAM, mempunyai keybord QWERTZ (tidak seperti keybord sekarang QWERTY) , processor menggunakan Intel 4.77MHz dan beratnya 4.1 kg (cukup berat juga). Untuk harga laptop itu sendiri adalah $1899. Mempunyai floppy disks tetapi tidak menggunakan hard drive.Kasut Roda Pertama Di Dunia
Kasut roda yang dikatakan dicipta pada 1897 ini adalah contoh aneh 'Road Rollers', yang sangat popular dengan pengusaha London pada zaman Victoria yang meluncur ke tempat kerja memakainya. Setiap pemakai kasut dengan dua roda yang tinggi, ditempatkan satu di depan dan satu di belakang dan pengguna mahir boleh mencapai kelajuan sehingga 16mph di sepanjang permukaan yang halus. Mereka diikatkan ke kaki si pemakai dengan tali dipasang ke kaki dengan potongan kayu kuning, dan beratnya lebih dari £ 40 masing-masing. Kasut ini dijual di London oleh the Road Skate Co of Oxford Street selepas penemuan mereka pada tahun 1897, dan diiklankan sebagai 'ankle-friendly'. Para ahli percaya bahawa kasut ini direka selepas ramai penggemarnya dari pertengahan tahun 1890-an.Telefon Mudah Alih Pertama DI DuniaMotorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Jumlah Skop kawasan) 8000x adalah telefon pertama di dunia dikeluarkan secara komersial dan kemunculan pertama pada tahun 1983 dengan harga $3995. Syarikat ini menghabiskan lebih dari $100 juta dan 15 tahun mengembangkan teknologi. Pada 13 x 1.75 x 3.5 inci, yang DynaTAC 8000x memaparkan sebuah skrin LED dan sampai 30 minit waktu bicara ketika dicas penuh. Ia terdapat dalam tiga kombinasi warna yang berbeza, yang meliputi putih kelabu, coklat, dan kelabu gelap.Karikatur Peta Perang Pertama Di Dunia Kemudiannya Perang Eropah Pada 1870Peta Kartun satira dari Perancis ini (‘Carte drôlatique d’Europe pour 1870‘) berusaha untuk mendapatkan beberapa tertawa keluar dari ketegangan dengan menunjukkan peta antropomorfik di Eropah, di mana masing-masing negara diwakili oleh sebuah karikatur kebangsaan 'persona' nya. Karikatur peta perang ini menunjukkan keadaan yang berapa tidak baik di Eropah pada tahun 1870, tahun perang Franco-Prussia akan menyebabkan Empayar Jerman bersatu dan Perancis akan dimalukan. Ada yang menyebut ianya dari tiga Perang Saudara Eropah, dua yang lain adalah Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua.Mesin Fotokopi (Photostat) Pertama Di Dunia

This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 1794x1411.


Seorang peguam bernama Chester Carlson menemukan proses yang disebut 'fotografi elektrik' pada bulan Oktober 1937 yang kemudian berganti nama menjadi 'xerografi' pada tahun 1938. The "10-22-38 Astoria" adalah mesin fotokopi pertama yang diketahui. Xerografi dari penyalinan proses itu menjadi salah satu penemuan paling terkenal dari abad ke-20. Carlson menjadi kaya raya dari penemuan tersebut dan mencipta sebuah industri berjumlah bilion dollar dan mendapat pengiktirafan dunia. Dianggarkan bahawa Carlson menyerahkan hampir $100 juta pendapatan untuk amal dan yayasan sebelum kematiannya pada tahun 1968.
__________________

RUMAH PERTAMA DI MUKA BUMI

Sejarah

Menurut tradisi Islam, Kaabah dibina semula 12 kali. Para akademik dan sejarahwan berkata Kaabah dibina semula antara lima hingga 12 kali. Pembinaan pertama Kaabah dilakukan oleh Nabi Adam (as). Allah SWT menyatakan dalam al-Quran Kaabah adalah rumah pertama dibina untuk manusia menyembah Allah SWT. Selepas itu, Nabi Ibrahim (as) dan Nabi Ismail (as) membina semula Kaabah.


Lebar ukuran Kaabah diasaskan oleh Ibrahim adalah seperti berikut: " Dinding Timur adalah 48 kaki dan 6 inci " Dinding Hatim adalah 33 kaki " Dinding antara Hajar Aswad dan sudut Yamani adalah 30 kaki " Dinding Barat adalah 46.5 kaki Selepas ini berlaku beberapa pembinaan semula sebelum masa Rasulullah (SAW). Pembinaan semula Kaabah oleh kaum Quraish Rasulullah mengambil bahagian dalam salah satu daripada pembinaan semula ini sebelum baginda menjadi Rasul.


Selepas satu banjir kilat, Kaabah mengalami kerosakan dan dindingnya retak. Ia perlu dibina semula. Tugas ini dibahagikan antara empat puak Quraish. Rasulullah turut membantu dalam usaha pembinaan semula ini. Setelah dinding-dindingnya dibina semula, tiba masanya batu hajar aswad diletak semula di tempatnya di dinding Timur Kaabah.


Pertelingkahan berlaku apabila tiba masa untuk menentukan siapa mendapat penghormatan meletakkan batu Hajar Aswad itu. Apabila pertelingkahan hampir bertukar menjadi pergaduhan, Abu Umayyah, penduduk tertua Makkah, mencadangkan agar lelaki pertama yang memasuki pagar masjid pagi keesokkannya akan menentukan perkara berkenaan.


Lelaki itu ialah Rasulullah. Penduduk Makkah bergembira. "Ia adalah al-Amin. Ia adalah Muhammad," jerit mereka. Baginda menghampiri mereka lalu mereka memintanya supaya memutuskan perkara itu. Baginda bersetuju.


Rasulullah mencadangkan agar batu hitam itu diletak di atas sehelai kain, setiap bucu kain dipegang oleh seorang pemimpin puak. Kain itu diangkat ke tempat batu itu hendak diletak. Rasulullah kemudian mengambil batu itu dan meletakkannya di tempatnya di dinding Kaabah.


Gambar satelit dan kawasan sekeliling Kaaba lihat [1].


Seni bina


Bangunan yang berbentuk kubus berukuran 12 x 10 x 15 meter ini juga disebut dengan nama Baitullah dan Baitul Ateeq iaitu bermakna paling awal dan lama. Ia juga bermakna bebas dan merdeka.

Template by:

Free Blog Templates