Monday, July 11, 2011

GRANDMA THAT COMPUTER

 FOR JOKING

Maybe this grandma first time using the computer. So that why she using liquid to fix the wrong grammar. What ever grandma.. the most importance u tried to learn computer,,, but dont forget to ask people for helps.

PENCATAT MINIT SATU PROFESIONAL

Hari ini Wakarima penat mencatat minit mesyuarat yang panjang berjela dikelilingi top -top management. Mula jam 1000 pukul 2.00 baru habis. Itupun sebab ada meeting lain ..kalau tak ada meeting alamat satu hari la. Hari ini wakarima bukan nak cerita pasal mesyuarat tapi wakarima nak cerita berkenaan skill mengambil minit. Bagaimana menyediakan minit atau sebelum persiapan mesyuarat. Di sini wakarima nak mula dengan sebelum mesyuarat


Sebelum Mesyuarat

1. Kena buat jadual mesyuarat untuk bulanan seterusnya
2. Hantar surat panggilan mesyuarat dan diemelkan berserta dengan perkara berbangkit bagi mesyuarat yang lepas
3. Buat agenda dan dokumen
4. Tempahan makan dan minum


Hari Mesyuarat

1. Datang awal dan buat persiapan terakhir
2. Catat minit mesyuarat dan hantar mengikut tempoh yang ditetapkan

Membuat minit mesyuarat bukanlah sesuatu yang mudah. Ini kerana melibatkan fakta dan tindakan yang perlu dilakukan apatah lagi melibatkan dasar dan polisi sesuatu syarikat. Sebab itu pencatat mesti mempunyai kemahiran yang tepat dalam mencatatkan minit dan membuat minit. Adakalanya membuat minit memerlukan impak emosi  yang tinggi sebab penggunaan tatabahasa yang mesti tepat dan betul. Kalau tak alamak kena betulkan sahaja dalam meeting mesyuarat. Impak ini adakalanya memakan satu hari memandangkan olahan ayat dan bahasa..Sebab itu seorang yang pakar mencatat minit mesyuarat menjadi sesuatu yang penting kepada kerjaya dan juga kekuatan kepada karier seseorang... Wakarima selalu berfikiran positif dalam membuat minit mesyuarat ...Budi Bicara mesti diutamakan dalam keputusan,..... apapun kalau yang tak reti buat minit ...kalau pegawai dah kena belajar macam mana nak buat minit. Kalau tidak alamat ...orang kata pegawai kurang cekap...hahahh

vAMPIRE MITOS ATAU REALITI

Menurut kepercayaan masyarakat Barat, Vampire adalah mayat yang 'tidak mati' (undead).
Ia akan bangkit dari kubur pada waktu malam serta menghisap darah manusia untuk terus hidup dan harus kembali ke kubur sebelum subuh.

Orang yang disisihkan, anak-anak yang disumpah, penjahat, bayi yang lahir dengan gigi siung, penyihir, pengamal ilmu hitam dan anak lelaki ke 7 dari anak yang ke 7 adalah di antara individu yang boleh menjadi Vampire.

Pelbagai kaedah yang digunakan untuk mengelakkan ancaman Vampire. Salah satunya adalah membunuh Vampire dengan menikam jantungnya menggunakan Kayu Aspen pada waktu siang. Mayat-mayat orang yang disyaki akan bertukar menjadi Vampire, ditikam jantungnya dengan Kayu Aspen bagi mencegahnya. Namun, amalan ini telah diharamkan pada tahun 1823.

Di Romania, besi panas yang merah membara sering digunakan untuk membunuh Vampire. Tubuh Vampire kemudiannya akan dibakar atau dikebumikan semula di tengah-tengah pertemuan jalan yang bersimpang 4 (crossroads)

Masyarakat Eropah Timur, yakin bahawa Vampire takut kepada bawang putih. Mereka akan menggosok haiwan-haiwan ternakan dengan bawang putih untuk melindungi mereka daripada Vampire. Bawang putih juga akan digantung di pintu rumah dan tingkap-tingkap untuk menghalang Vampire. Malah, sesiapa yang tidak suka kepada bawang putih juga akan disyaki sebagai Vampire.

Selain bawang putih, duri mawar liar juga dipercayai dapat menghalau Vampire. Sifat semulajadi Vampire dikatakan suka mengira sesuatu. Oleh itu, benih poppy disemai sekitar tanah perkuburan supaya apabila Vampire bangkit daripada kubur, ia akan menghitungnya sepanjang malam hinggalah ia terpaksa kembali semula ke kuburnya apabila waktu Subuh. (Teori ini hampir sama dengan penggunaan kacang hijau untuk Toyol)

Vampire juga dipercayai tidak suka kepada cermin dan perak. Lambang bersilang yang diperbuat daripada perak atau cermin akan diletakkan dalam rumah sebagai perlindungan.

Template by:

Free Blog Templates